La supervivència de la cultura garrotxina postconfinament: “Demanem als ajuntaments que s'atreveixin”

Els artistes i companyies de la Garrotxa demanen atreviment a les administracions. Asseguren que el sector cultural segueix molt tocat, tot i l’entrada a la nova normalitat. Cantants, compositors i actrius de la comarca asseguren a Ràdio Olot que han tornat a tancar contractes per l’estiu, però afirmen que arriben molt lentament i que les agendes segueixen molt buides.

Foto: Pau Masó


 

És l’actriu garrotxina Anna Roca explicant a Ràdio Olot la situació que viu la seva companyia un cop s’ha entrat a la “nova normalitat”. Mira l’estiu amb més optimisme que mesos enrere, però amb la mateixa incertesa que el primer dia de la pandèmia. Han aparegut actuacions, però molt lentament. Una situació semblant està passant El Pot Petit. El grup infantil, amb accent garrotxí, tenia pensat començar la nova gira el dia que es va decretar l’estat d’alarma. Ara es troben amb un estiu molt incert. Per això, la seva cantant, Helena Bagué, demana atreviment a les administracions.

 

El grup Relat també demana un cop de mà. El conjunt garrotxí nascut fa dos anys tenia pensat fer gira aquest estiu amb parades al Festival Strenes o a la Sala Apolo de Barcelona. El seu cantant és Nil Gallego.

Cartells informatius al Teatre Principal d’Olot (Pau Masó)


Publicar un disc en ple confinament

Un cas únic és el de l’artista garrotxí Dani López. Va decidir treure el seu primer disc enmig del confinament. “El que fan les coses quan no les mires” s’havia de llançar el 17 d’abril, però finalment es va fer el 5 de maig.

 

L’artista de la Garrotxa encara no té data per presentar presencialment el seu disc, però li han sortit actuacions i col·laboracions més enllà del seu projecte personal. López demana que s’instauri la renda bàsica universal.

 

Respecte a les subvencions, la Generalitat ha fet efectiva una línia d’ajuts al sector cultural que Anna Roca valora positivament.

“No és normal que les terrasses estiguin plenes i en canvi al món cultural hi hagi mesures tan estrictes”

El que critica durament el sector són les incongruències en les mesures d’higiene i seguretat. Mentre als bars i restaurants no cal mascareta ni distanciament, als teatres i auditoris les limitacions són exhaustives.

 

La situació que viuen els artistes garrotxins és extrapolable a qualsevol altre territori, igual que les seves demandes. Alguns Ajuntaments de la comarca han fet cas al crit d’ajuda dels artistes i s’han programat concerts i actuacions a l’aire lliure. Tot i això, mentre la pandèmia segueixi activa, caldrà ser imaginatiu per donar resposta a un sector que, és en moments de crisi, quan reclama ser més present que mai.

Respon