En directe
Cocodril Club
amb Albert Malla

La vespa asiàtica perd força a la Garrotxa

s’han detectat menys exemplars que altres temporades, però cal acabar d’analitzar el nombre de nius que apareixen a final d’any
| 14 d'octubre de 2019
La vespa asiàtica perd força a la Garrotxa

Des del Parc Natural de la Garrotxa tenen indicis que fan pensar que l’espècie invasora ha disminuït la seva presència. De moment, s’han detectat menys exemplars que altres temporades, però cal acabar d’analitzar el nombre de nius que apareixen a final d’any. S’ha confirmat, també, l’aparició de nous depredadors com l’aligot vesper. 

Exemplar de vespa asiàtica 


Durant aquest estiu s’han vist menys exemplars de vespa asiàtica que altres anys. Es tracta d’un fet que confirmen des del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i també des dels Agents Rurals. La causa podria ser la intensa calor que ha fet els últims mesos. Un dels tècnics del Parc Natural, Emili Bassols diu a Ràdio Olot que ho han d’estudiar.

 

Bassols també explica que la disminució de l’espècie també s’ha pogut comprovar en alguns dels vespers que utilitza el Parc per analitzar el comportament de la velutina.

 

Per acabar de confirmar el descens de la vespa asiàtica caldrà esperar a l’hivern que és quan es fa el recompte de nius. Ara, però, des del Parc confirmen que han rebut menys avisos de nius primaris.

Un nou depredador: l'aligot vesper

Pel que fa a la protecció de les abelles autòctones, Bassols diu que segueixen estudiant mecanismes per protegir els apicultors. S’han provat arpes metàl·liques i també cal analitzar quin paper juguen els depredadors. L’últim que s’ha descobert ha estat l’aligot vesper. Segons Bassols, però cal veure fins a quin punt pot ajudar a controlar la vespa asiàtica.

L'aligot vesper (rapinyaires.wordpress.com)


La vespa asiàtica es va detectar a la Garrotxa per primer cop l’any 2013. Es tracta d’una espècie procedent d’Àsia que va entrar a Europa per França el 2009. Tot i la seva expansió des de fa anys, no s’ha establert cap pla de control.

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant


Volum