L’Alta Garrotxa, protagonista de dos llibres que són novetat aquest Sant Jordi

‘Caminant per l’Altra Garrotxa’, d’Esteve Serra, és una mirada fotogràfica a les persones que viuen i treballen en aquesta zona. I ‘Històries de l’Alta Garrotxa’, de Josep Vilar, és un recull de vivències de molts anys: des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX.


A través de l’objectiu de la seva càmera, el fotògraf tortellanenc Esteve Serra ha retratat l’Alta Garrotxa. Però no s’ha centrat només en els paisatges, sinó sobretot en les persones que hi viuen i hi treballen. Ha publicat la seva mirada sobre una zona sovint desconeguda per la resta de la comarca en un llibre que es va estrenar a la tardor i que dimarts viurà el seu primer Sant Jordi. S’anomena ‘Caminant per l’Altra Garrotxa’, el mateix títol (només amb una ‘r’ afegida) que tenia el ‘Caminant per l’Alta Garrotxa’ que van fer Ramon Sala i Narcís Puigdevall el 1984. Serra ha seguit els passos d’aquell llibre i ha palpat les diferències que hi ha hagut en el territori i en la seva gent trenta anys després. Ell mateix ho explica a Ràdio Olot.

 

‘Caminant per l’Altra Garrotxa’ no és l’únic llibre d’aquest Sant Jordi 2019 dedicat a l’Alta Garrotxa. L’argelaguenc Josep Vilar ha recollit 57 històries d’aquesta zona, les ha dividit en nou capítols i ha presentat ‘Històries de l’Alta Garrotxa’. Els assassinats, el contraban, la guerra civil i la vida a muntanya són alguns aspectes de què tracten. Les primeres són de mitjans del segle XIX i les últimes de mitjans del segle XX. En conjunt, tal com diu Josep Vilar, expliquen com ha canviat l’Alta Garrotxa.

 

‘Històries de l’Alta Garrotxa’, de Josep Vilar, i ‘Caminant per l’Altra Garrotxa’, d’Esteve Serra. L’un, narratiu, i l’altre, fotogràfic. Dos llibres diferents amb un escenari i uns protagonistes en comú: l’Alta Garrotxa i la seva gent.

 

Respon