L’eruga defoliadora també apareix a la Vall d'en Bas i serà “difícil” de frenar

Ho diu a Ràdio Olot el cap de santitat vegetal de la Generalitat, Jordi Giné. A Besalú fa temps que la combaten. L’espècie invasora posa en risc alguns vegetals de la comarca com el boix. Es tracta d’un insecte difícil de controlar i que està estès per tot el continent europeu.

L’eruga defoliadora dels boixos, sobre una tanca de fusta al Parc Nou. (Jordi Barranco)

El primer exemplar d’eruga defoliadora que es va trobar a Europa va ser l’any 2007 a Alemanya. A partir d’aquí, la seva expansió ha estat impossible de frenar i actualment ja es pot trobar a tot el territori europeu. A la Garrotxa, està afectant de forma important els boixos d’Olot, però també a altres poblacions de la Vall d’en Bas i a Besalú. Aquest últim va ser el poble on va aparèixer per primera vegada a la comarca. Es va detectar l’any 2014, i davant la total desconeixença de l’espècie es va dur a terme un tractament casolà per controlar l’expansió, que va funcionar bé. El cap de la brigada de Besalú, Ventura Serola, afirma que “durant aquests anys s’han anat informant”, i que “ara ja tenen un producte específic per combatre aquesta plaga”.

Des de l’Ajuntament de Besalú asseguren que ningú s’ha posat en contacte amb ells per conèixer com gestionen la plaga. Tan sols es van comunicar amb el Parc Natural durant el primer any de l’aparició de l’eruga, però a partir de llavors ningú s’ha interessat més. El cap de sanitat vegetal, Jordi Giné, assegura que “serà difícil combatre la invasió”.

Des de les administracions es recomana que tots aquells particulars que tinguin boixos a casa facin un tractament per poder frenar l’expansió de l’eruga. Giné assegura que “l’espècie viu i creix en zones humides”.

De moment, no hi ha cap control oficial, però els organismes responsables tenen clar que es tracta d’una espècie invasora més com el cranc de riu o el cargol poma i que, per tant, podria ser que haguem d’aprendre a conviure-hi.

Respon