L’eruga del boix abandona la Garrotxa després d’anys de devastació

L’espècie ja no troba aliment a la comarca i ara s’ha desplaçat a altres territoris com el Ripollès. Els experts intueixen que, si tot segueix igual, l’eruga acabarà matant el boix. 

L’eruga del Boix es va detectar per primera vegada el 2014 a Besalú (Ràdio Olot)


Després de tres anys, aquest ha estat el primer estiu sense una gran presència de les papallones del boix a la comarca. Des del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa han pogut constatar aquest fet i ho justifiquen per la gran devastació que ha causat l’eruga. L’espècie ja no troba aliment a la comarca i ha decidit traslladar-se a altres territoris com el Ripollès. El tècnic del Parc Natural, Emili Bassols, diu a Ràdio Olot, que la presència de l’eruga ja no és la mateixa, però que no desapareixerà del tot.

 

Ara la pregunta que es fa és si el boix podrà aprofitar la davallada d’exemplars de l’eruga per poder rebrotar. Els experts ja alerten que, si tot segueix igual, el boix acabarà desapareixent en alguns territoris.

 

Tot i que de mica en mica van sortint depredadors de l’eruga del boix com pardals, mosquiters, ratpenats o dragonets, Bassols creu que és molt difícil que puguin lluitar contra la gran presència de l’espècie invasora. El tècnic del Parc Natural, però, no descarta que alguns puguin ajudar a controlar poblacions reduïdes de l’eruga.

 

A partir d’ara, des del Parc Natural, se seguirà investigant sobre el cicle biològic de l’eruga i s’analitzarà les possibilitats que li queden al boix per poder rebrotar. A curt termini, el que ja és un fet és que l’espècie invasora ja no tornarà a tenir la presència que ha tingut des del 2014, any en què es va detectar per primera vegada a la Garrotxa i a Catalunya.

 

 

 

Respon