“Les emergències han estat constants”: la Garrotxa està més preparada després del Glòria?

Els ajuntaments s’adapten a les emergències. Després del Glòria, la covid i el Filomena, els consistoris garrotxins preveuen que arribaran nous episodis que tornaran a exigir respostes coordinades i ràpides. Per això, molts ja inclouen partides i recursos al pressupost municipal. El Consell Comarcal ha perfeccionat, també amb la pandèmia, la taula d’emergències que es va engegar fa dos anys i asseguren que la comarca està preparada per viure un altre temporal Glòria. 

Foto: Pau Masó


El temporal Glòria, la pandèmia i la Filomena. L’últim any s’ha viscut en un estat d’emergència constant des dels ajuntaments. Atendre emergències s’ha convertit en una situació cada vegada més freqüent. Els consistoris garrotxins admeten que, sobretot les climàtiques, seran situacions que caldrà fer front de manera més habitual. L’alcalde de les Planes, Eduard Llorà, assenyala a Ràdio Olot que les situacions d’emergència s’han accentuat des de la crisi del 2008 i que cal preveure fons de contingència.

 

Des d’Olot, el seu alcalde Pep Berga, explica que, en el cas de la Filomena, es va haver de preparar un dispositiu important amb força temps d’antelació. Un exemple, diu, de la importància de tenir recursos a disposició dels tècnics de Protecció Civil.

 

Foto: Pau Masó


En el cas del Glòria, el Consell Comarcal fa una bona valoració de la resposta que es va donar des de les institucions. Des del 2018, la Garrotxa coordina les emergències a través d’una taula conjunta on es reuneixen tots els cossos de seguretat i emergències. Es tracta d’una eina que no totes les comarques tenen i que ha donat resultats també amb la pandèmia. Ho explica el president del Consell, Santi Reixach.

 

Olot és l’únic municipi de la Garrotxa on hi ha un servei propi de Protecció Civil. A la resta de pobles, el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient és qui s’ocupa de gestionar el servei d’emergències. També és l’òrgan responsable de crear els plans d’actuació en episodis d’inundacions o incendis. Aquest últim any, també s’ha creat un pla d’emergència sanitària que fins ara no existia a la comarca.

Respon