Les noves mesures per frenar la segona onada de covid, sector per sector

La Generalitat llença una nova bateria de mesures anticovid per frenar l’augment de contagis a Catalunya. Les mesures retornen alguns sectors en temps de desconfinament. S’ha ordenat el tancament de bars i restaurants que només podran servir a domicili. Els comerços passen a tenir un aforament del 30% i les grans superfícies hauran de garantir un control d’accés. Pel que fa a la cultura, es redueix l’aforament al 50% i els equipaments hauran de tancar a les 11 de la nit. Tot plegat entrarà en vigor aquest mateix divendres i s’allargarà 15 dies. Fem un repàs a totes les noves mesures amb aquesta guia pràctica dels serveis informatius de Ràdio Olot.

Foto: Pau Masó


Trobades, reunions i desplaçaments

Es manté la prohibició de fer trobades de més de 6 persones tant a l’àmbit privat com públic. El Govern demana limitar al màxim els contactes socials igual que els desplaçaments fora del domicili.

Les activitats laborals, docents, de culte, culturals i esportives no s’inclouen en la prohibició.

 

Àmbit laboral

El Govern demana prioritzar el teletreball i evitar l’assistència presencial a la feina. Si no és possible cal aplicar mesures de seguretat al lloc de treball, com la distància, els equips de protecció o la desinfecció d’espais. Els congressos i convencions queden suspeses.

 

Àmbit educatiu

Es mantenen les activitats docents, de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars). També segueix actiu el transport escolar. En canvi, a les universitats totes les classes passen a ser online.

 

Transport públic

Es manté l’oferta al 100%, tot i la disminució de passatgers. Només es poden produir restriccions en horari nocturn i les estacions han d’oferir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

Foto: Pau Masó


Activitat comercial

Els establiments i locals comercials minoristes han de limitar l’aforament al 30%. Si això no és possible, només es permetrà l’accés d’un sol client a la botiga.

S’ordena el tancament d’aquells serveis que tinguin contacte físic amb els clients com els salons de bellesa. Les perruqueries i tots els serveis essencials i sanitaris ( com dentistes) poden seguir oberts.

Aquells establiments amb més de 400 metres quadrats (com els supermercats) caldrà que tinguin control d’accés. En els centres comercials també hi ha d’haver control d’aforament i es tanquen les zones recreatives com ludoteques o àrees de descans.

 

Hostaleria i restauració

Bars i restaurants estan obligats a tancar i només podran servir a domicili o per emportar. La recollida a l’establiment haurà de ser amb cita prèvia. Les activitats de restauració dels hotels només estaran disponibles per als mateixos clients. Es mantenen els serveis de restauració a centres sanitaris, residencials i menjadors socials.

 

Foto: Olot cultura


Activitats culturals

Tots aquells espectacles escènics o musicals han de reduir el seu aforament al 50%, tant en recintes tancats com a l’aire lliure. La mesura també afecta als cinemes i les exposicions. A més, hi haurà d’haver preassignació de seients, un registre d’assistents i l’horari de tancament serà les 11 de la nit.

Poden seguir obertes les biblioteques, arxius, museu i monuments amb les mesures aprovades als plans sectorials del PROCICAT.

 

Activitats esportives

No hi haurà competició esportiva d’àmbit català durant 15 dies. Només es disputaran les lligues estatals i professionals.

A més, es redueix l’aforament al 50% a totes les instal·lacions i equipaments esportius com gimnasos, i s’estableix la cita prèvia. Aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats (com per exemple, pistes de bàsquet públiques o zones esportives no controlades) no es podran utilitzar.

 

Activitats lúdiques i recreatives

Els parcs, jardins públics i àrees de jocs infantils estaran obertes fins a les vuit del vespre. S’ordena el tancament de parcs d’atraccions, establiments lúdics infantils, sales de joc, casinos i bingos.

Totes les festes majors queden suspeses.

 

Actes religiosos i cerimònies civils

Les misses, casaments, enterraments i altres cerimònies civils es podran celebrar amb un límit d’assistència del 50%.

 

Oci nocturn

Les discoteques, sales de ball, bars musicals i karaokes queden tancades al públic.

Respon