Les persones amb altres capacitats, un col·lectiu d'alt risc enmig del confinament

Integra ha pres mesures a la residència Vora Riu per blindar-la de la Covid-19. Hi viuen 20 persones amb diversitat funcional considerades col·lectiu d’alt risc perquè tenen patologies o malalties que agreujarien una situació de coronavirus. L’entitat ha hagut de tancar l’escola Joan XXIII, el taller ocupacional i el servei d’atenció precoç, però no s’atura. Continua treballant de manera telemàtica.

A la residència Vora Riu hi viuen unes vint persones (Integra Olot)

Els professionals d’Integra treballen des de casa i s’ocupen especialment dels casos més vulnerables. Psicòlegs, logopedes o fisioterapeutes fan atencions diàries telemàticament per no deixar desemparat ningú, malgrat que l’entitat s’ha vist obligada a tancar tres dels serveis que oferia: el taller ocupacional, el servei d’atenció precoç i l’escola Joan XXIII. En aquest cas, es fan tutories virtuals i un seguiment de les tasques educatives encomanades als alumnes. La gerent d’Integra és Núria Fité.

La residència Vora Riu, aïllada

A banda de treballar telemàticament, Integra també manté oberta la residència Vora Riu, on viuen vint persones. Núria Fité explica que han seguit tots els protocols d’actuació que els ha enviat la Generalitat i que per iniciativa pròpia el 13 de març ja van prendre mesures de seguretat. S’han anul·lat les visites amb l’objectiu d’evitar tot contacte amb persones externes a la residència i, internament, també s’han establert noves rutines.

 

Les persones que viuen a la residència, com la resta que atén Integra en tots els seus serveis, són considerades col·lectiu d’alt risc. Per això i pel fet que el confinament altera les seves rutines, la seva situació és difícil de gestionar.

 

Precisament per això, fa dotze dies, el govern va fer una excepció i va permetre sortir al carrer aquelles persones amb discapacitat que tinguin alteracions conductuals, com per exemple persones amb diagnòstic de l’espectre autista i conductes disruptives. Ho han de fer, això sí, al costat d’un sol acompanyant, portant el certificat de discapacitat i prenent totes les mesures de seguretat.

Respon