Les Planes vol expulsar el turisme incívic de les seves gorgues

L’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles exigeix a la Generalitat poder “expulsar” el turisme incívic dels gorgs davant el repunt d’incidències d’aquest estiu. En dos mesos, han rebut un 20% més de visitants que l’any passat i s’han posat unes 400 sancions per vehicles mal aparcats, entre d’altres actituds incíviques.

Deixalles als gorgs de les Planes d’Hostoles. Foto: ACN

 

Deixalles, persones que fan pícnic en zones no autoritzades, ‘botellón’ o anar amb els gossos deslligats són algunes de les incidències que estan prohibides segons les ordenances de civisme del municipi i que es  . vulneren sistemàticament  a les gorgues que hi ha a la zona. L’Ajuntament ja fa dos anys que contracta dos guardes per fer complir la normativa però reclamen a la Generalitat més eines per controlar i “expulsar” aquest turisme incívic. Recorden que el municipi no té Policia Local i que els és molt difícil sancionar aquells que no respecten les normes. L’alcalde és Eduard Llorà.

L’Ajuntament calcula que enguany ha crescut un 20% el nombre de turistes atrets per un entorn natural extremadament vulnerable. Creuen que fins a 18.000 persones han passat per la zona en els últims dos mesos. Fa dos anys, l’Ajuntament va restringir els usos amb l’objectiu de combatre la seva degradació per la massificació de turistes i afavorir la convivència amb els veïns. Des de llavors, a l’estiu s’obre un aparcament de pagament a peu de carretera com a únic espai autoritzat per a vehicles i es prohibeix l’accés amb vehicles als gorgs. L’usuari paga 5 euros per tot el dia i li retornen un euro si porta la bossa amb les deixalles. Per alguns turistes, la mesura és recaptatòria.

L’Ajuntament creu que fer pagar per estacionar prop de les gorges està funcionant. Aquest any, ja han superat els 5.300 vehicles mentre que l’any passat van ser 4.700. Tot i això, els dos guardes han multat aquest any uns 400 conductors que no han respectat la senyalització i han aparcat en zones prohibides. Un dels guardes és en Xavi.

Les sancions per vulnerar les prohibicions a les gorgues de Les Planes van dels 100 euros als 300 euros en funció de la gravetat. En general, els veïns valoren positivament les mesures.

Des de l’Ajuntament recorden que tot el que s’ingressa amb el control d’accessos va destinat a la preservació i manteniment de l’entorn. La temporada d’estiu va finalitzar diumenge passat.

Respon