En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els participants a l'Escola de Cuidadors descobreixen la càrrega de cuidar a algú

La majoria són dones que atenen a un familiar proper i amb capacitat de resiliència mitja-alta
| 25 de juny de 2015
Els participants a l'Escola de Cuidadors descobreixen la càrrega de cuidar a algú

Dones, amb capacitat d’adaptar-se als canvis de la vida, però que no són conscients de la càrrega de cuidar a una persona dependent. És el perfil dels ‘alumnes’ de l’Escola de Cuidadors, un programa del Dipsalut que forma a qui fa aquesta tasca sense ser-ne professional. Una de les coses que més aprenen és a demanar ajuda i a guardar-se temps per a ells.

escolacuidadors

L’Escola de Cuidadors va néixer el 2013 a proposta de la cooperativa Edat 3 i Dipsalut per millorar l’estat de salut dels cuidadors de persones dependents i que s’aplica de manera pilot a la Garrotxa. Aquest juliol s’acaba el segon curs i les dades demostren que cuidar a una persona és sobretot cosa de dones: ho són un 85% de les participants que s’ocupen sobretot de familiars de primer grau. Del curs en surten aprenent sobretot a dedicar un temps per a elles i també a demanar ajuda. Ho explica la directora del centre d’atenció a la gent gran Edat 3 de Besalú, Sílvia Farrés.

Les dades demostren que els participants tenen una capacitat “mitja-alta” de resiliència, la capacitat de superar moments durs de la vida. Tot i això, en la majoria de casos no s’adonen de la càrrega física i emocional que estan suportant fins que comença la formació. Un cop en prenen consciència és quan prenen mesures per a reduir-la.

Les dades del primer curs assenyalen que un 6% de persones són voluntàries i que 1 de cada 5 treballen a la llar. El programa de Ràdio Olot ‘Escola de cuidadors’ també està entre una de les principals causes per apuntar-se al curs.

Un 38% dels participants a l’Escola de Cuidadors són d’Olot, tot i que són les formacions a pobles les que generen una major xarxa social entre els participants que s’acaben ajudant entre ells i parlant dels seus problemes. Un altre dels temes on els participants consideren que han après més és en fer adaptacions a la llar. El curs s’acaba aquest mes de juliol i el setembre començarà la tercera edició de les quatre que estan previstes.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum