Mas se'n va i Carles Puigdemont serà el President de la Generalitat

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, serà el nou President de la Generalitat després de l’acord al que han arribat Junts Pel Si i la Cup. Mas “fa un pas al costat” a canvi de la lleialtat institucional de la CUP al Govern durant tota la legislatura i la inclusió de dos dels seus membres a l’activitat parlamentària. La nova situació comportarà canvis també a la CUP que, segons Mas, “prendrà decisions pels errors comesos en aquestes negociacions”.

Artur Mas i Carles Puigdemont passejant a Fira de Girona, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
Artur Mas i Carles Puigdemont passejant a Fira de Girona, en una imatge recent (ACN)

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha anunciat aquest dissabte que la CUP s’ha compromès a donar estabilitat al Govern fins al punt que els seus diputats no podran votar en el mateix sentit que els partits contraris al procés quan estigui en risc la majoria governamental. A més, alguns dels seus diputats es renovaran, “assumint així els seus errors” en la negociació, i dos “s’incorporaran a la dinàmica de treball de Junts pel Sí, tot i que Mas no ha concretat de quina manera. Aquesta és la contrapartida que accepten els cupaires a canvi que Mas hagi renunciat a ser el candidat a la Presidència de la Generalitat en favor d’algú, ha dit, “de la seva confiança”, en aquest cas Carles Puigdemont.
En la seva compareixença, en presència del seu equip i també de la seva dona, Helena Rakosnik, Mas ha explicat que l’acord amb la CUP preveu un aspecte que per a ell era una “obsessió” després del 27-S, que és garantir que el Govern tingui estabilitat al Parlament i per tant “fortalesa”. “No ens podem enfrontar al projecte actual si el Govern no té garantida aquesta estabilitat. No es pot pujar a l’Everest amb espardenyes, no es pot. Si s’ha d’anar, els que hi puguin anar han d’anar molt ben equipats”, ha argumentat.

És més, ha remarcat que encara que ell hagués aconseguit ser investit com a president, la legislatura hauria estat “altament inestable, perquè la CUP hauria tingut la paella pel mànec al Parlament”. “I aquest acord que s’ha subscrit gira la truita i fa que JxSí, amb 62 diputats, sigui qui controli l’activitat parlamentària amb el compromís explícit de la CUP de garantir l’estabilitat parlamentària d’aquest futur govern”, ha reblat.

Mas ha dit que té la “tranquil·litat gran” que aquest acord es complirà “fil per randa”, i ja ha advertit: “Molts ho vigilarem, que aquest compromís per escrit d’estabilitat parlamentària es compleixi en tot moment”.

En concret, dos diputats de la CUP es renovaran com a gest per escenificar que els cupaires també reconeixen els seus “errors” en aquestes negociacions. Dos més s’incorporaran a la dinàmica de treball parlamentari de JxSí. En paraules de Mas, “allò que les urnes no ens van donar directament, ara s’ha hagut de corregir a través de la negociació”.

 

La CUP anuncia que dimitiran dos dels seus diputats i admet que ha estat un error ser “bel·ligerant” envers JxSí

Els cupaires defensen que continuaran tenint un grup de 10 parlamentaris amb veu pròpia tot i que dues persones entraran en la dinàmica de JxSí

ACN Barcelona .- La CUP ha anunciat que dos dels seus actual diputats dimitiran com un gest cap a Junts pel Sí davant les dificultats de les negociacions d’aquests darrers mesos, però no ha avançat els noms de les persones que renunciaran a l’acte de diputat. A més, ha volgut deixar clar que dos dels seus diputats no passaran a formar part de Junts pel Sí sinó que participaran en els espais de deliberació per “millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords”. “La CUP segueix tenint un grup parlamentari de 10 parlamentaris amb veu pròpia”, han garantit. A través d’un comunicat, l’organització independentista ha qualificat d’error la seva “bel·ligerància” expressada envers de Junts pel Sí i la diputada Eulàlia Reguant ha admès que “potser s’han alentit passos i s’han generat certs desenganys”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Respon