En directe
L'Informatiu
amb Roger Isern

Més de 2.600 persones van demanar ajuda per primera vegada als serveis socials de la Garrotxa el 2020

La despesa per ajuts d’urgència social va pujar gairebé un 50%
| 15 d'abril de 2021
Més de 2.600 persones van demanar ajuda per primera vegada als serveis socials de la Garrotxa el 2020

La majoria ho van fer per motius econòmics derivats de la pandèmia, però també per situacions administratives irregulars o per l’habitatge. Des del Consorci d'Acció Social afirmen que, més que  l’augment, el que preocupa és el deteriorament de les situacions. La despesa per ajuts d’urgència social va pujar gairebé un 50%. 

La memòria del CASG reflecteix la realitat social que ha viscut la Garrotxa aquest 2020 (Pau Masó)


El 2020 es van entregar ajuts econòmics per pagar l’habitatge a 248 persones, mentre que el 2019 van ser 63. També el 2020, 143 persones van viure durant un temps en una pensió de la ciutat, mentre que el 2019 van ser només set. Pel que fa a la pobresa energètica, el 2020 es van fer 75 informes més respecte a l’any anterior. En dades generals, tot i les noves sol·licituds d’ajuda, el nombre de persones beneficiàries dels serveis socials de la Garrotxa no ha variat molt (9.790 al 2019 i 9.912 al 2020). Però sí que s’han entregat més ajudes a causa de l’empitjorament de moltes atencions. El 2020, 892 famílies de la Garrotxa van necessitar ajudes d’urgència per a l’alimentació i 598 per pagar els subministraments com l’aigua, la llum o el gas. I és que la despesa del Consorci d’Acció Social en ajudes d’urgència va augmentar gairebé un 50% durant el 2020. Dels 452.600 euros s’ha passat als 672.500. Per la directora de l’ens garrotxí, Teia Fàbrega, l’augment de les dades és destacable, però encara ho és més el deteriorament de moltes situacions.

Violència al domicili

Aquesta sensació també es percep en les necessitats d’autonomia personal. És la problemàtica més important que es va atendre el 2020 amb un 33% de les atencions, seguida dels problemes econòmics (20%) i l’habitatge i l’estrangeria (5%). En les necessitats en les relacions familiars es va detectar un gran impacte del confinament domiciliari. Durant el 2020, el Consorci va ajudar 570 famílies en les seves competències parentals.

 

El confinament del 2020 també va agreujar les situacions de violència en el domicili. El Consorci va atendre 103 infants i adolescents que necessitaven protecció. Pel que fa a la qüestió de gènere, es van atendre 219 dones per situacions psicològiques i 47 per qüestions jurídiques. Són dues xifres inferiors a l’any 2019.

Foto: Pau Masó


Més crispació veïnal

I pel que fa a les necessitats comunitàries, la pandèmia va provocar un augment de la conflictivitat veïnal i un major malestar emocional. Però per altra banda, també es van crear xarxes d’ajuda i voluntariat.

 

Teia Fàbrega també alerta que, més enllà de la pandèmia, hi ha dos altres impactes que des de fa anys està detectant el Consorci: són la immigració de població sud-americana (sobretot Hondures, Guatemala i el Salvador) i l’arribada de joves no acompanyats. Tot i la covid, els serveis socials de la Garrotxa han mantingut la majoria dels seus programes amb nous enfocaments que permetessin encaixar-los a la situació pandèmia. En total, el 2020 el Consorci va gestionar 33 serveis i un pressupost de 9 milions i mig d’euros, pràcticament igual al que hi havia abans de la covid.

 

Consulta la memòria del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa 2020 aquí

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
L'Informatiu


Volum