Més de la meitat dels Ajuntaments de la Garrotxa han reduït el seu deute aquesta legislatura

13 dels 21 consistoris han aconseguit rebaixar el nivell d’endeutament i alguns l’han eixugat del tot l’últim any. És el cas de Riudaura, Maià de Montcal i Montagut. Actualment hi ha nou Ajuntaments de la comarca amb deute zero. Per altra banda, Tortellà i les Planes d’Hostoles han estat els únics consistoris que han incrementat l’endeutament des del 2015. 


Segons les últimes dades del Ministeri d’Hisenda de l’any 2017, la Garrotxa ha aconseguit reduir gran part dels deutes dels seus Ajuntaments. Més de la meitat han aconseguit abaixar la xifra. El que més ho ha fet ha estat la Vall d’en Bas: gairebé un 50%,. L’any 2015 l’equip de govern actual va entrar amb un deute d’1M 744mil euros. Les últimes dades situen la xifra als 880.000 euros. L’alcalde de la Vall d’en Bas és Lluís Amat.

Nou municipis sense deute

L’any 2018 començava amb nou municipis de la Garrotxa amb deute zero. Són Beuda, Mieres, les Preses, Sales de Llierca, Sant Ferriol, Vall de Bianya Maià de Montcal, Riudaura i Montagut. Els tres últims han eixugat els deutes en l’últim, any. L’alcaldessa de Montagut, Mònica Boix diu a Ràdio Olot que ha estat una feina que ve de temps enrere.

 

Qui també pot dir que després de tres anys ha eliminat el deute és Riudaura. El seu alcalde, David Jané, assegura que ara el municipi pot mirar el futur sense estar lligat. Jané també critica, però, el poc marge que dona la llei financera i demana fer pressió a les administracions superiors.

Olot redueix més de tres milions

Per altra banda, els únics municipis que han augmentat la bossa del deute són les Planes d’Hostoles i Sant Ferriol. A la Garrotxa, alguns dels consistoris més endeutats són Olot, amb més 22 milions i mig d’euros; Besalú, amb gairebé tres milions i mig; i Sant Joan les Fonts amb 3’3 milions. Malgrat això, tots ells han reduït el deute aquesta legislatura. En el cas de la capital de la Garrotxa, s’ha retallat més de tres milions d’euros dels 26 que hi havia el 2015.

Respon