En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

Olot no cedirà el superàvit al govern espanyol

Altres ajuntaments de la Garrotxa també ja han confirmat que no donaran “ni un euro” al govern central
| 2 de setembre de 2020
Olot no cedirà el superàvit al govern espanyol

El consistori considera que les condicions de Madrid no tenen en compte la necessitat immediata dels consistoris de mobilitzar recursos propis. L’últim ple municipal va aprovar una moció en aquest sentit i altres ajuntaments de la Garrotxa també ja han confirmat que no donaran “ni un euro” al govern central. La capital de la Garrotxa té 2 milions de superàvit.

L'últim ple municipal també va ser telemàtic (@olotuit)


La problemàtica neix fa aproximadament un mes quan Pedro Sánchez va pactar amb la Federació Espanyola de Municipis que els ajuntaments podrien desbloquejar el superàvit, però amb una condició: els consistoris havien de cedir els seus estalvis i es retornarien en els pròxims deu anys. La Llei d’Estabilitat Pressupostaria impedeix que els ajuntaments puguin mobilitzar el superàvit si no és per a la inversió. Això ha deixat a l’estacada molts consistoris en un moment de crisi. La ciutat d’Olot, com moltes altres del país, ha confirmat que no seguirà les condicions de Sánchez i prefereix deixar immòbil el romanent, abans que cedir-lo a Madrid. L’alcalde és Pep Berga.

 

L’últim ple municipal d’Olot va aprovar una moció en aquesta línia amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i la CUP. El PSC es va abstenir. Un dels seus regidors, Jaume Mir, va justificar el vot assegurant que es tracta d’un pacte que relaxa la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

 

"És una decepció més"

ERC va criticar la posició dels socialistes i la CUP va demanar anar més enllà: que la moció reclamés “més sobirania”. Escoltem Anna Barnadas d’ERC i Adriana Roca de la CUP.

 

La proposta del govern espanyol consisteix en un préstec a favor de l’administració estatal. Els consistoris tenen fins al 15 de setembre per dir si cedeixen voluntàriament el superàvit. A partir d’aquesta data es preveu que hi hagi una resolució definitiva d’una mesura que no ha agradat a les entitats municipals. A la Garrotxa, els ajuntaments de Riudaura, Santa Pau, Vall d’en Bas, Castellfollit, Sant Feliu i Tortellà ja han confirmat que tampoc cediran el seu romanent. A hores d’ara, la Llei d’Estabilitat Pressupostària bloqueja el 80% dels estalvis dels municipis. En el cas d’Olot, el superàvit se situa als 2 milions d’euros, és la xifra més alta dels últims cinc anys.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant


Volum