Olot vota a favor d’abolir la monarquia

El ple de l’Ajuntament d’aquest mes de desembre va mostrar el seu rebuig al cap de l’estat espanyol i va tirar endavant una moció presentada pel CDR de la comarca. Ho va fer amb els vots favorables del PDeCAT, ERC i la CUP. PSC i Olot en Comú van votar en contra. 

Imatge d’arxiu del ple municipal d’Olot (Pau Masó)


La moció presentada pel Comitè de Defensa de la República proposava abolir la monarquia i viure en uns països catalans. Demanava retirar tots els símbols monàrquics de les institucions municipals i aplicar el resultat del referèndum de l’1 d’octubre. Tot això va ser aprovat amb els 9 vots del PDeCAT, els cinc d’ERC i els tres de la CUP. L’alcalde d’Olot, Mia Corominas, justifica el vot del seu grup d’aquesta manera.

 

Des d’ERC, Clara Casanovas, assegura que la monarquia no és garantia de separació de poders.

 

Des de la CUP, Lluís Riera recorda el passat i present de les figures monàrquiques. Fent èmfasi a la pressió que Felip VI va fer sobre Catalunya perquè algunes empreses marxessin a altres territoris de l’estat espanyol.

PSC i Olot en Comú, en contra

La moció per abolir la monarquia va tenir quatre vots en contra. Tres van ser del PSC, qui va fer valdre el seu caràcter republicà, però va excusar el seu vot negatiu referint-se al context polític que viu Espanya. El portaveu socialista a l’Ajuntament d’Olot és Josep Guix.

 

L’altre vot en contra va ser el d’Olot en Comú. El seu portaveu Xavier Garcia argumenta la seva contrarietat assenyalant “la incoherència de la moció” i la seva posició desfavorable a la implementació del referèndum de l’1 d’octubre.

 

Per altra banda, el ple del mes de desembre també va aprovar una altra moció relacionada amb la monarquia. Aquesta demanava la derogació del delicte d’injúries a la corona. Va ser presentada i aprovada per Olot en Comú i la resta de grups menys el PSC que va tornar a votar en contra.

Respon