En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot
Categoria

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa no tanca la porta a seguir expropiant

Després de la compra del cràter de Santa Margarita, asseguren que seguiran atents a qualsevol oportunitat
| 14 de desembre de 2017
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa no tanca la porta a seguir expropiant

Després de la compra del cràter de Santa Margarita, asseguren que seguiran atents a qualsevol oportunitat de compra. Actualment un 96% de la superfície del Parc és de propietat privada; un model de gestió que obliga la convivència entre el sector públic i privat, però que creuen que dona bons resultats. 


Espais com el Croscat, Santa Margarita o parts de la Fageda d’en Jordà han estat expropiats per l’administració. Són zones d’un alt interès mediambiental i que des de la seva adquisició s’han gestionat des de l’àmbit públic. Actualment, però, aquests tipus d’espais són una part molt petita de la superfície del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Només un 4% d’aquesta és pública: és a dir, que està en mans de la Generalitat, la Diputació o Ajuntaments. Tot i això, el director del Parc, Xavier Puig, assegura als micròfons de Ràdio Olot que no es descarta ampliar el percentatge públic: "Sempre hi ha possibilitats de finques, però no sempre hi ha l'oportunitat de comprar-les. No s'ha de descartar mai futures actuacions".

Quins criteris se segueixen per expropiar?

Les zones que s’expropien són seleccionades seguint uns criteris marcats pel Pla Especial de la Zona Volcànica. La preferència és sempre en aquelles superfícies que gaudeixin d’un major grau de protecció. Però també s’hi sumen criteris com la popularitat, l’interès paisatgístic o científic. Fins ara, però, el Parc Natural s’ha gestionat a través d’una convivència històrica entre propietaris i administració, que segons Puig, ha tingut bons resultats: "Portem 35 anys d'existència del Parc i la gestió penso que s'ha fet d'una manera molt normalitzada"

L’expropiació l’any 1991 del volcà Croscat i la de fa uns dies del cràter de Santa Margarita han estat, fins ara, les més importants i vistoses que s’han portat a terme a la Garrotxa. Sempre que hi hagi l’oportunitat, se’n podrien veure més.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum