Per què ens interessa tant el temps?

Catalunya, i la Garrotxa en particular, són dels llocs on més interès es té pel temps que fa. El propi relleu del país explica aquest elevat interès que també ha rebut ja des de la Renaixença, el suport de les administracions públiques. Una exposició al Museu dels Volcans ho repassa i es pot visitar fins al 26 de juny.

Estacio MEtereologica Parc Nou (ICCO)

L’estació meteorològica del Parc Nou (ICCO) 
 

L’afició per la meteorologia ve de fa molt de temps a casa nostra. El 1790 ja tenim informació escrita pel temps per Francesc Xavier Montsalvatge sobre Olot, com van fer homòlegs seus abans com el baró de Maldà, que recollia dades de la capital catalana. La passió i l’afició amateur, sumada a l’impuls polític de la Renaixença, la Segona República i la Generalitat autonòmica ja van impulsar en el seu moment l’actual xarxa d’observadors del temps. És un dels aspectes que repassa l’exposició ‘Parlem del temps. Història de l’afició meteorològica a Catalunya’. El coordinador de l’exposició a Olot, Jordi Zapata, ha explicat que en països de l’entorn no hi ha tanta implantació i ho atribueix a la diversitat de paisatges i microclimes catalans.

El mal al genoll és predictiu? 

El temps ens influeix en el nostre estat d’ànim i té innegables repercussions econòmiques per les anul·lacions que hi ha a vegades quan els homes del temps s’equivoquen i pronostiquen fred i pluja quan no n’hi ha. Es tracta doncs d’una influència molt important a la nostra vida que té el màxim exponent amb els mals a les articulacions que prediuen el mal temps. Llegenda urbana? Zapata ha explicat a Ràdio Olot que no ho és i que té a veure amb el camp elèctric.

Última activitat 

De tot plegat se’n parla en aquesta exposició que es pot veure fins el 26 de juny al Museu dels Volcans de la Ciutat d’Olot. Des que es va obrir al mes d’abril si han anat fent diferents activitats. La darrera serà aquest divendres quan el meteoròleg de TV3 Eloi Cordomí farà una xerrada per explicar com es pot fer una bona predicció del temps. Serà a les set del vespre a la Sala d’Actes de l’Hospici.


Recupera el ‘Via Oral’ dedicat a l’exposició


Respon