Pessimisme entre els ramaders de la Garrotxa sobre la venda directa de llet a les granges

Els productors responen a la Generalitat assegurant que aquesta mesura no els salvarà de la crisi del sector. Afirmen, però, que pot ser una bona eina per al turisme. També exigeixen que l’administració intervingui en el monopoli que dominen les grans empreses lleteres. Per altra banda, posen en relleu la qualitat de la llet que es ven directament de granja.

Les granges podran vendre llet bullida a granel. 

Va ser el 1990 quan es va prohibir comercialitzar la llet crua directament de granja. En el seu moment la mesura es va promoure per raons sanitàries. Gairebé 30 anys després, la Generalitat ha aixecat la prohibició. A partir d’ara les granges catalanes podran vendre llet bullida a granel. Segons l’administració catalana, la decisió respon a una demanda del sector que busca revalorar les granges. Malgrat això, els productors no ho veuen com una solució a la greu crisi que estan vivint. A la Garrotxa la majoria creuen que no els salvarà de gaire res. És el cas de la Montse Juanola; porta tota una vida munyint vaques i té una finca a la Vall de Bianya:

 

Qui també ho veu com la Montse és en Pere Borrell, propietari d’una vuitantena de vaques en una granja de Cornellà de Terri:

 

Qui s’ho mira des d’un altre costat és en Miquel Vila, ramader de la Vall d’en Bas, té una granja que s’ha obert al turisme. De cara al setembre adaptarà la seva producció a la venda directa de llet:

Poca ajuda per un sector cada vegada més castigat pels preus

Tots coincideixen en què es tracta d’una mesura que difícilment els traurà de la complicada situació econòmica que viu el món de la llet. Les grans empreses marquen uns preus que cada dia són més baixos i que es troben per sota del preu de cost.

“Tota la vida he begut llet de vaca i no m’ha fet mai mal”

Des del dia que la Generalitat va anunciar que es podria tornar a vendre llet a granel, han començat a sortir veus criticant la decisió per motius sanitaris. Respecte a això, els ramaders estan molt tranquils.

 

Des del sector admeten que, tot i que ara s’ha legalitzat, abans també es venia llet a granel directa de granja. En total a la Garrotxa hi ha unes 230 explotacions de boví i més de 31.000 caps de vedells i vaques. Malgrat aquests números, el sector de la llet s’ha reduït dràsticament els últims anys. Catalunya ha perdut gairebé la meitat de les granges de vaques que hi havia fa deu anys.

Respon