PIMES i coronavirus: dels ERTO al concurs de creditors?

Dels ERTOS als EROS i dels EROS als concursos de creditors. És el que PIMEC tem que pot passar a moltes petites i mitjanes empreses de les comarques gironines. La patronal preveu acomiadaments de personal i tancaments, sobretot en el sector serveis, si el govern espanyol no corregeix el seu pla de desconfinament. Lamenta que no s’ha tingut en compte l’opinió dels sectors econòmics.

Els efectes econòmics del coronavirus es notaran sobretot a les PIMES

En declaracions al ‘5 Minuts Més’ de Ràdio Olot, el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, posa un exemple molt clar: pensant en la propera fase de la desescalada, el sector econòmic va proposar obrir les terrasses dels bars i restaurants amb una reducció del 30% i el govern espanyol va acabar decidint que obrissin amb un 30% d’ocupació, tot i que després va rectificar i va arribar al 50%. Així, diu, és més costós apujar la persiana que mantenir-la abaixada.

 

Segons Pere Cornellà, el pla de desconfinament està ple de “propostes impossibles”. Critica el govern espanyol per haver-se atorgat tot el poder i haver deixat a banda les administracions locals i li demana no només que escolti els sectors econòmics, sinó que els faci cas.

 

Com salvar el teixit empresarial?

PIMEC considera que s’ha de trobar un equilibri entre les mesures sanitàries i les mesures econòmiques per salvar el teixit empresarial del país. Sense anar gaire lluny, el sector serveis, vital per a l’economia de les comarques de Girona, és el que ha quedat més tocat per l’aturada de l’activitat i les mesures que ha rebut per part del govern no han estat suficients per parar el cop. Pere Cornellà diu que han arribat “tard i malament” i que s’havia d’haver congelat l’economia: ni ingressos ni despeses.

 

El president de PIMEC Girona és conscient que la situació és “extrema” i que “ningú està preparat per afrontar-la”. Per això, reclama plantejaments nous: adoptar mesures valentes i flexibilitzar tràmits i sistemes. Abans que arribés el coronavirus, les petites i mitjanes empreses gironines tenien bones perspectives de futur. Ara, tot ha canviat i Pere Cornellà augura una situació encara pitjor si no es reacciona a temps.

Respon