Poder allargar els ERTO, una prioritat per a les empreses dels sectors més tocats pel coronavirus

El govern espanyol estudia que els ERTO tinguin la seva pròpia desescalada. Molts sectors veuen inviable que els expedients deixin de tenir vigència aquest 30 de juny, tal com estava previst i demanen poder allargar-los fins a final d’any. El record de les greus conseqüències de la crisi econòmica del 2008 fa plantejar aquesta situació.


Una de les particularitats dels ERTO és que els treballadors no es consideren aturats perquè continuen en nòmina de l’empresa. Si no fos així, l’Estat espanyol sumaria 6 milions d’aturats. Una xifra molt superior al màxim de 4 milions que es va arribar durant l’anterior crisi econòmica. Això ha fet que el govern estudiï allargar els ERTO d’alguns sectors fins a finals de setembre. En els més afectats com la indústria o el turisme, podria ser fins a finals d’any. L’economista Josep Anguera ho explica a Ràdio Olot.


Les conseqüències econòmiques de la pandèmia provocaran que moltes empreses perdin clients i els sigui més complicat mantenir la plantilla. Tot i això, les empreses tenen l’obligació de mantenir els seus treballadors fins a 6 mesos després del venciment dels ERTO. És una mesura que es podria relaxar, igual que les reduccions en les cotitzacions dels treballadors.


Les últimes dades indiquen que a la Garrotxa s’han fet més de 720 ERTOs que han afectat més de 5.000 treballadors.

Respon