El programa de cribratge de càncer de còlon detecta 22 nous casos a la Garrotxa

El programa de cribratge del càncer de còlon ha permès detectar 22 casos d’aquesta malaltia des que es va posar en marxa a la Garrotxa. L’Hospital d’Olot ha fet 446 colonoscòpies en aquesta iniciativa gratuïta dirigida a majors de 50 anys per prevenir aquest càncer.


El programa de cribratge es va posar en marxa primer de tot amb el suport dels Rotary Club abans que no entrés a formar part de la salut pública en el capítol de les prevencions. És un programa pel CatSalut que ja és present també a altres comarques catalanes. Les persones d’entre 50 i 64 anys reben una carta que els ofereix anar a la farmàcia a recollir un pot on dipositar-hi femta. Si la mostra surt negativa sense presència de sang, se’ls torna a convidar a fer-ho al cap de dos anys. Si no, se’ls fa una colonoscòpia per veure si hi pot haver-hi possibilitats de tenir càncer. És el que els hi ha passat a 22 de les 6.860 persones que hi ha participat. En total, a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa s’hi han fet 446 colonoscòpies. La infermera responsable del programa del cribratge de càncer de còlon a la Garrotxa, Rut Coromina, ha explicat que la participació ha estat del 48,75% i esperen seguir creixent.

Sobre la mitjana

La participació a la Garrotxa està en el que és habitual a Catalunya i, esperen que en la segona ronda que ha començat aquest gener, creixi gràcies a la difusió dels mitjans de comunicació i el boca-orella. Les dades de detecció del càncer també estan sobre la mitjana catalana. Coromina destaca que el programa està estès a tota la comarca per a majors de 50 anys.

El càncer de colon

Cada any, a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 casos de càncer de còlon i recte i ara és el segon més mortífer i més diagnosticat. Es calcula que afectarà a un de cada vint homes i a una de cada trenta dones abans de complir els 74 anys.

Respon