Protecció Civil alerta que la cota de neu pot baixar dels 400 metres a la Garrotxa

Trànsit avisa de possibles restriccions aquest dilluns als vehicles pesants per la nevada a la Catalunya Central i nord de Girona. Ràdio Olot seguirà al detall les possibles incidències que pugui produir el temporal de neu.

El carrer Sant Rafel d’Olot nevat l’any 2018 (Pau Masó)


Protecció Civil alerta que la cota de neu pot baixar dels 200 metres aquest dilluns a les comarques del nord-est i a l’extrem sud de Catalunya. “Està previst que s’acumulin més de dos centímetres per sobre dels 400 metres, però fins al migdia es podrà veure nevar a 200 metres i esporàdicament per sota”, ha assenyalat el cap de guàrdia de Protecció Civil, Xavier Sáenz. “La nevada al terç nord començarà de bon matí al litoral i prelitoral, afectant les comarques del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Baix Empordà o el Gironès”, ha enumerat Sáenz, que ha precisat que de cara a la tarda la neu s’estendrà més cap a l’interior arribant a Osona, el Moianès, la Garrotxa i el Ripollès. Davant aquesta previsió de neu a cotes baixes, Trànsit avisa que es podrien establir restriccions als vehicles pesants a la Catalunya Central i nord de Girona. Algunes de les carreteres que veurien vetat el trànsit de camions serien la C-25 (Eix Transversal) o la C-17 a Osona.

“A mesura que avanci el dia la cota pujarà i se situarà en els 400-500 metres al final de la jornada”, ha continuat el cap de guàrdia de Protecció Civil. “És possible que la mobilitat pugui veure’s afectada. La recomanació seria evitar desplaçaments innecessaris”, ha reconegut Sáenz.

Temporal a la costa

Protecció Civil també ha volgut posar especial incidència en l’important temporal de mar previst arreu de la costa catalana. “Serà realment dur, amb onades que poden tenir pics de vuit metres”, ha comentat el cap de guàrdia, que ha recordat les recomanacions a la ciutadania de no apropar-se a esculleres, espigons ni passeigs marítims. “I també molta precaució amb totes les activitats a l’aire lliure que es facin a prop de la costa”, ha puntualitzat Sáenz.

A banda de l’onatge, es preveu un episodi de pluja abundant durant tot el dimarts i part de dimecres. A partir de la tarda de dimarts es preveu el creixement del cabal dels rius a tot el litoral i prelitoral, especialment al nord-est, sobretot les conques de la Tordera, Ter, Fluvià i Muga. En paral·lel, la nevada al Pirineu Oriental pot ser de les més importants dels darrers anys, amb gruixos que poden fregar els 2 metres a partir dels 1.400 metres i prop de 50 centímetres als 1.000 metres.

Per tot plegat, Protecció Civil ja ha posat en alerta els plans Ventcat, Neucat i Inuncat. La previsió és que el vent es mantingui fort en les pròximes hores a la meitat est de Catalunya, Pirineu i Prepirineu.

Respon