Els sindicats reclamen protegir la salut dels treballadors i els seus drets aquest 1 de maig

La UGT i la CNT constaten a Ràdio Olot que hi ha empreses que estan aprofitant la situació del coronavirus per acomiadar personal i d’altres que no garanteixen les mesures bàsiques de protecció contra el coronavirus.

Els drets dels treballadors s’han vist afectats per la crisi del coronavirus

“Salut, treball i justícia social” és el lema de la UGT per aquest 1 de maig del 2020. La crisi del coronavirus ha desembocat en una situació inimaginable per als sindicats i en un futur totalment incert. La Unió General de Treballadors remarca la T de “temporal” dels milers i milers d’ERTOs que s’han tramitat aquests dies per tal d’enviar un missatge d’esperança. El seu secretari general a les comarques gironines, Xavier Casas, també reclama que els treballadors posin, per davant de tot, la seva salut.

 

Per la seva banda, la CNT també creu que cal controlar les mesures sanitàries que prenen les empreses, ja que s’han trobat casos de treballadors sense equips de protecció. El secretari d’acció del sindicat a Olot és en Marcel Surinyach.

 

Abús dels drets dels treballadors

Els sindicats també adverteixen que precisament els drets laborals de molts treballadors s’estan posant en perill, ja que moltes empreses aprofiten els ERTO per fer acomiadaments.

 

En molts casos la por i la falta d’interpretació porta al treballador a no denunciar la situació als sindicats. Creuen que el context pot ajudar a l’afiliació de persones als sindicats, ja que hi ha ciutadans que es troben totalment desemparades. De fet, la mateixa tramitació de l’atur no arribarà a molts treballadors que han patit un ERTO fins al mes que ve. Això es deu a una falta de previsió i una saturació pel gran nombre d’expedients.

 

La primavera s’ha tractat sempre, des de l’àmbit laboral, d’un període de creació de llocs de treball. Aquest 2020 la situació ha portat a tot el contrari amb més de 5.000 garrotxins, fins ara, que s’han vist afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. La Garrotxa, a l’espera de les dades d’abril, segueix al voltant del 8% d’atur. Altrament, i tot i la situació del coronavirus, el mes de març es van firmar gairebé 1.600 contractes laborals a la comarca.

Respon