Què ha rebut la Garrotxa de les ajudes promeses pel Glòria, un any després?

Un any després del Glòria, la Garrotxa ha rebut engrunes de les ajudes promeses. Aproximadament, només s’ha recuperat una quarta part dels 2’5 milions d’euros en danys materials a la comarca. La Generalitat i l’Estat encara no han transferit cap import i l’única que ha complert ha estat la Diputació. Els ajuntaments garrotxins critiquen la pressa que van exigir les administracions fa un any, i el silenci que han mostrat fins ara. 

La trobada institucional de fa un any amb Generalitat, Diputació i ACA (Pau Masó)


En alguns ajuntaments de la Garrotxa les ajudes rebudes fins ara no arriben al 15% de la factura total dels desperfectes que va deixar el Glòria. És el cas de la Vall d’en Bas, on l’Ajuntament va valorar en 160.000 euros el cost del temporal i, un any després, només ha rebut una subvenció de la Diputació de 22.000. L’alcalde és Lluís Amat.

 

Del “desembarcament” institucional de fa un any, també en parla l’alcalde de Les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà. El municipi va quantificar els danys en 100.000 euros i només n’ha rebut 23.000.


Foto: Pau Masó


I als pobles més petits?

En pobles petits com Sales de Llierca, els desperfectes pel Glòria van significar una quarta part del pressupost del municipi. La factura va ser de 40.000 euros i només n’han rebut 13.000, també de la Diputació. L’alcalde és Miquel Palomeras.

A la capital, cap ajuda

A la capital de la Garrotxa, els desperfectes es van quantificar en 130.500 euros i l’Ajuntament no ha pogut accedir a cap ajuda. L’alcalde és Pep Berga.

 

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa també se suma a les crítiques pel retard de les ajudes. Santi Reixach admet que serà “molt difícil” recuperar els 2’5 milions d’euros que els ajuntaments garrotxins van invertir per arreglar els danys del temporal.


El Fluvià a les Fonts de Sant Roc durant el temporal Glòria (Ràdio Olot)


La conseqüència? Tensió pressupostària

En molts casos, la principal conseqüència del retard de les ajudes ha estat una tensió important en els pressupostos municipals. Ho explica l’alcalde de Santa Pau, Pep Companys.

 

Amb relació als ajuts pendents, l’Estat ha transferit 37 milions d’euros a la Generalitat, qui ara els ha de fer arribar els municipis. Veient com han anat les coses, molts Ajuntaments ja preveuen que no arribarà res més i que tocarà fer front a les despeses a compte propi.

 

Respon