En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Què li passa al Barri Vell?

Repassem en un reportatge mancances, errors, encerts i reptes que han convertit el Barri Vell en el que és
| 18 d'abril de 2016
Què li passa al Barri Vell?

Desacord sobre com solucionar els problemes actuals del Barri Vell d’Olot. Mentre els diferents actors coincideixen en el gruix del diagnòstic, no està clar com s’ha de desencallar perquè, tot i els 9M€ que s’hi van invertir durant la Llei de Barris, la gent es faci seus alguns espais. Ràdio Olot ha parlat amb diferents veus i protagonistes que admeten el problema però discrepen en com s’ha de solucionar.

 Barri Vell 4 (Jordi Altesa)

La Plaça Campdenmàs (Jordi Altesa) 

La Llei de Barris va permetre transformar diferents espais del centre d’Olot. Alguns es van quedar com estaven i aquells que es van recuperar amb enderrocs i rehabilitacions no han generat activitat més enllà dels propis veïns. Pot ser el cas del Passeig de la Muralla, la Plaça de les Monges o la Campdenmàs. I en algun d’aquest llocs, molts edificis estan buits i abandonats. Al darrere hi ha sobretot grans propietaris i bancs que els mantenen tancats i fins i tot tapiats. El diagnòstic és que hi ha espais que han quedat com a invisibles i inexistents en la mentalitat dels olotins i això genera més degradació en un cercle viciós. L’alcalde d’Olot, Mia Corominas, admet el problema i creu que se soluciona portant-hi  més activitat.

Barri Vell 3 (Jordi Altesa)

Un dels espais rehabilitats (Jordi Altesa)

Posar un Centre d'Entitats a Can Tané 

Qui va ser durant 12 anys regidor d’urbanisme en el govern de Lluís Sacrest, Joan Albesa, ha apuntat a Ràdio Olot que en els espais rehabilitats s’hauria hagut de pressionar més als bancs perquè invertissin en la rehabilitació de les seves propietats. Albesa es mostra crític en com l’equip de govern que els va substituir va gestionar els projectes i en canviés alguns en una situació que va “frenar” la política. Per ell, la solució passa per portar activitat diària a la zona i això ha fet que la inversió no s’hagi rendibilitzat socialment. Albesa torna a posar a sobre la taula un projecte que van deixar fet de crear un Centre d’Entitats a la zona de Can Tané que connecta també amb el darrere de l’Escola d’Art, una peça clau de la regeneració urbana de la zona i que lamenta que s’hagi oblidat.

Barri Vell (Jordi Altesa)

Un edifici a la Plaça de les Monges en venda (Jordi Altesa) 

Poc marge pels pisos buits

El relleu a Albesa a la regidoria d’urbanisme en el primer govern de Corominas el va agafar Miquel Àngel Zarza. Zarza lamenta que els ajuntaments tinguin poques eines per pressionar a propietaris ja que fins i tot, amb instruments com l’IBI tenen un mínim marge.

Barri Vell 2 (Jordi Altesa)

El carrer on s'està fent l'enderroc (Jordi Altesa) 

Els veïns s'organitzen

De mentre, un grup de veïns s’ha començat a organitzar per tractar els problemes, deixar-se veure i pressionar. Ja han fet dues reunions, la darrera el passat de divendres, i han començat a crear grups de treball per tractar problemes d’habitatge, comerç i imatge. L’últim ensorrament, en aquest cas d’un sostre, va ser fa una setmana i va obligar a desallotjar 21 veïns. Les obres d’enderroc està previst que s’acabin aquest divendres. Els veïns fan la metàfora de que la cinta policial que no permet passar per determinats carrers propers de l’edifici en ruïnes per seguretat, sembla que hi sigui sempre, però invisible.

Comparteix a: 

També et pot interessar

El programa d'eficiència energètica GarrotxaDomus permet una reducció de 250 tones de diòxid de carboni anuals

Per a aquest 2023, s'espera que l'arribada dels ajuts procedents dels Next Generation doni un nou impuls al GarrotxaDomus.

La Garrotxa tanca l’any amb un descens de l’atur del 0’3% i se situa al 6’66

Les dades continuen demostrant que el nombre d’aturats és molt baix i que continua havent-hi un atur estructural difícil d’aturar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum