Què podem fer i què no durant el toc de queda?

Primera nit de toc de queda a Catalunya. La mesura s’aplica per reduir els moviments nocturns de les persones i evitar més contagis de coronavirus. A partir de les 10 de la nit i fins a les sis del matí no es podrà circular pel carrer si no és per motius de salut, laborals, cura de persones grans o dependents, retorn en cas de viatge i altres causes justificades. Si no és per alguna d’aquestes causes, les sancions poden arribar als 6.000 euros. 

Aquestes són les línies generals d’una mesura més que molt mai hem viscut i que per això volem desgranar-la amb tots els detalls. Aquesta és la guia pràctica dels serveis informatius de Ràdio Olot per conèixer i entendre el toc de queda.

Foto: ACN


Quin horari té el toc de queda a Catalunya?

De 10 de la nit a sis del matí. És un horari que pot variar una hora segons la comunitat autònoma. A Catalunya s’ha escollit començar el toc de queda una hora abans que la majoria de comunitats autonomies d’Espanya, on el confinament nocturn comença a les 11.

 

Què està prohibit fer?

No es pot sortir al carrer. La població s’ha de quedar a casa excepte alguns dels motius justificats que ha aprovat la Generalitat.

 

Quines són les excepcions?

Es podrà sortir en vuit excepcions. Per una assistència sanitària d’urgència; per l’adquisició de productes a una farmàcia amb raó d’urgència (caldrà que sigui la més pròxima al domicili); anar o tornar de treballar amb el corresponent certificat de l’empresa; cuidar una persona gran, discapacitada, dependent o vulnerable; si tenim una actuació urgent davant d’òrgans judicials; si tornem d’un viatge; o per alguna altra causa de força major o situació de necessitat justificada.

També es permetrà sortir per passejar el gos entre les 4 i les sis del matí, sempre que es faci el mínim desplaçament imprescindible, de forma individual i pròxim al domicili.

 

Què passa amb la cultura i la restauració?

Es permet que els espectacles culturals puguin acabar a les deu de la nit i el públic tingui una hora (fins les 11) per arribar a casa. Per justificar-ho es recomana que es conservin els tiquets o les entrades de les funcions.

En el cas dels restaurants, comerç minorista i establiments de serveis hauran de tancar les 9 de la nit. D’aquesta manera els clients tindran una hora per tornar a casa. Pel que fa al servei a domicili, es permetrà fins a les 10 de la nit, però es manté les nou del vespre com a hora límit per al menjar per emportar.

 

Puc agafar el cotxe?

Durant l’horari de restricció de la mobilitat nocturna està permesa la circulació amb vehicle per aquells desplaçaments autoritzats que hem anomenat anteriorment. La circulació de vehicles per carreteres i vies que transcorrin o travessin l’àmbit territorial de Catalunya està permesa sempre que tingui origen i destí fora de Catalunya. Així mateix, està permesa la circulació de transport de mercaderies.

 

Quines sancions hi ha?

Tothom que es desplaci en horari nocturn haurà de portar un justificant a sobre. Si els Mossos d’Esquadra o la Policia Local atura una persona sense justificant ni certificat d’autoresponsabilitat, pot rebre una multa que anirà dels 300 als 6.000 euros

Respon