Quins són els serveis essencials?

El govern espanyol aplicarà demà el confinament estricte d’aquells sectors no essencials. Ha donat un dia de marge perquè les empreses i indústries dels àmbits que hauran de tancar puguin adaptar-se a la mesura. Però quins són els sectors essencials? Us ho expliquem.

El sector de la logística és un dels serveis essencials del decret firmat aquest diumenge (ACN)


Activitats d’abastiment d’aliments

Totes aquelles activitats relacionades amb la cadena d’abastiment del mercat i funcionament del servei de béns de primera necessitat, com aliments, medicaments o productes higiènics queden exclosos del permís, com també els serveis d’hostaleria i restauració amb repartiment a domicili, la cadena de producció i distribució de béns i material mèdic o tot allò imprescindible per al manteniment d’indústries que fabriquin material necessari per a activitats essencials.

 

Sector del transport, seguretat, àmbit sanitari i premsa

Treballadors en transport de mercaderies i persones, funcionaris de presons, personal relacionat amb manteniment de material de forces armades, personal de centres sanitaris, residències i serveis funeraris, i quioscos i mitjans de comunicació també són considerats serveis essencials.

 

Serveis a domicili, financers i de neteja

A més, el decret també regula que el repartiment de productes comprats per internet o el servei postal continuarà funcionant, així com serveis financers, empreses de telecomunicacions imprescindibles per a serveis bàsics, o assessories legals. També ho faran els treballadors relacionats amb la protecció i atenció de víctimes de violència de gènere, notaries i registres, serveis de neteja d’espais essencials, personal de centres d’acollida de refugiats i treballadors en abastiment, depuració i sanejament d’aigua.

 

Altres sectors

Finalment, les empreses de logística relacionades amb material sanitari i els treballadors imprescindibles per a serveis meteorològics també queden recollits com a personal essencial.

 

Qui queda exclòs del permís de treball?

D’altra banda, el decret no afectarà els treballadors subjectes a un ERTO ni els que estiguin de baixa, amb un contracte suspès o qui pugui desenvolupar la seva activitat mitjançant el teletreball.

El govern espanyol ha establert una moratòria d’un dia per al confinament total per als casos que resulti “impossible” interrompre “immediatament” l’activitat i es pugui fer paulatinament. Segons el BOE, publicat aquest diumenge a la nit, les persones de serveis no essencials podran fer tasques “imprescindibles” durant avui dilluns per evitar que l’aturada “no perjudiqui de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l’activitat empresarial”.

 

Respon