Recullen un projectil d'artilleria del segle XIX a les Planes d'Hostoles

Uns guardes de camp van sospitar al veure’l mig enterrat després que un veí desbrossés el marge a tocar de la carretera. Es tracta d’una peça singular del 1868 plena de pólvora i que s’hauria utilitzat durant la revolució de la Gloriosa.

Imatge del projectil (ACN)

L’avís el van donar uns guardes de camp que patrullaven per la zona el 16 d’agost passat. Segons ha explicat un d’ells, en veure-ho va pensar que podia ser un projectil. Es va donar l’alerta als Mossos i es van enviar les fotografies per fer les comprovacions. L’equip de TEDAX d’aquest cos va constatar que podia estar encara carregat i el 18 d’agost van recollir-lo per desactivar-lo. Es tracta d’un projectil singular perquè data del 1868.

El projectil es va localitzar en un marge a prop del cementiri i a uns dos metres de la carretera que porta fins als gorgs del municipi, un lloc molt freqüentat ara a l’estiu. Davant el possible risc, es va decidir traslladar-lo amb molta cura fins a les dependències de l’ajuntament fins que els TEDAX se’l van endur. S’està estudiant la manera de neutralitzar-lo per evitar haver-lo de destruir i així poder conservar-lo com a peça d’interès. El projectil, que té l’espoleta doblegada, pertanyia a l’exèrcit espanyol i s’hauria utilitzat durant el que es coneix com a la Gloriosa o la revolució de Setembre que hi va haver en territori espanyol aquell any.

Respon