Territori defensa que les inundacions del Glòria a la Vall d’en Bas s’ajusten als estudis fets per a la variant de Les Preses

El director General d’Infraestructures i Mobilitat diu a Ràdio Olot que serà l’ACA qui acabarà estudiant la inundabilitat de la plana agrícola. L’estudi informatiu presentat fa setmanes incorpora una anàlisi hidràulica que assenyala efectes “nuls” i, fins i tot, millores en la inundabilitat de la zona amb la construcció del traçat amb fals túnel.

La plana de la Vall d’en Bas durant el temporal Glòria (Pau Masó)


Cap de les quatre alternatives que va presentar Territori amb l’estudi informatiu de la variant de les Preses afecten la Zona de Flux Preferent del riu Fluvià. Aquesta zona és on les avingudes generen més afectacions per ser l’espai on es concentra preferentment el flux d’aigua. Però les imatges que ha deixat el temporal Glòria a la plana de la Vall d’en Bas ha generat dubtes entre els veïns. El director General d’Infraestructures de la Generalitat, Xavier Flores, diu però que la realitat i els estudis d’inundabilitat “s’assemblen”.

 

L’anàlisi d’inundabilitat que s’inclou a l’estudi informatiu revisa les variacions que poden provocar els quatre traçats que proposa Territori. Segons aquests documents, l’opció número 1 (que preveu la construcció d’un fals túnel) incrementa el cabal del Fluvià de manera “poc rellevant”, no s’afectaria la capacitat de les lleres, i, fins i tot, es produirien millores en les condicions d’inundabilitat en tres finques. Malgrat això, Flores assegura que l’Agència Catalana de l’Aigua haurà de tornar a revisar els estudis en les següents fases de l’obra.

 

En l’estudi hidrològic, Territori també afirma que, en cap cas, les inundacions arribarien a sobrepassar les proteccions de les embocadures del fals túnel. De les quatre alternatives estudiades, les dues que passen més a prop del riu Fluvià són les que ocuparien més zones inundables, tot i que, segons els documents, cap d’elles tampoc afectarien la Zona de Flux Preferent ni hi hauria canvis rellevants.

Respon