Tot un exemple

A Olot hi ha mig miler de dones de 85 anys o més que viuen soles. Des dels Serveis Socials expliquen que són un exemple perquè amb les pensions mínimes que tenen poden viure elles i fins i tot donar un cop de mà a altres familiars.

Més de 500 dones majors de 85 anys viuen a Olot soles als seus pisos. Aquest és un dels col·lectius, juntament amb infants i famílies monoparentals, que més preocupen als Serveis Socials perquè tenen un risc més elevat de veure’s en la pobresa. En el seu cas, el motiu són unes pensions baixes que els obliguen a fer mans i mànigues per tirar endavant. La directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Teia Fàbrega, explica que “tot i això, moltes són unes gestores econòmiques eficients i que s’espavilen fins i tot per ajudar a fills i néts”.

El fet de viure soles no implica però una sensació de solitud ja que, segons explica Fàbrega, moltes d’elles es relacionen amb la xarxa veïnal: el veí de baix, el forner o la portera es converteixen en uns lligams que fan fins i tot d’alarma quan fa alguns dies que no la veuen. Tot i això, sí que hi ha alguns casos en els quals les dones estan més soles.

La manca d’ingressos fa que aquest col·lectiu en alguns casos estigui en zones de risc d’exclusió per la pobresa. Tot i que estan acostumades a fer mans i mànigues per arribar a final de mes, la crisi ha fet que s’hagin hagut d’estar, per exemple, de participar a cursos i tallers.

A Olot, pràcticament 1 de cada 5 ciutadans té més de 65 anys. A La Garrotxa el nombre de persones de més de 85 anys que viuen soles és de 817.

Respon