Quatre ‘gestors covid' per a tota la Garrotxa: quina és la seva tasca?

La Garrotxa té tres “gestors covid” encarregats de detectar les cadenes de transmissió del coronavirus. De moment, l’atenció primària garrotxina creu que és un nombre correcte per la situació de la comarca i assegura que, si el context es complica, es reforçarà. La seva tasca consisteix a fer una entrevista, a través de la qual es detecten els contactes i s’envien les dades a la xarxa de rastrejadors de la demarcació.

Imatge d’arxiu d’una entrevista d’una gestora covid a una pacient (ACN)

Els anomenats “gestors covid” o “rastrejadors” són, ara mateix, figures clau per fer front a la pandèmia. Són les persones encarregades d’identificar les cadenes de transmissió per tal de tallar-les a temps. A la Garrotxa, a hores d’ara, hi ha quatre sanitaris que es dediquen a fer això. En total a la demarcació n’hi ha 73. El cap de l’atenció primària a Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau, explica a Ràdio Olot les tasques d’un “gestor covid”.

 

Si la persona entrevistada dona positiu, llavors s’activa la xarxa de rastrejadors de la demarcació per trucar i localitzar els contactes estrets de la persona infectada. Es considera un contacte estret aquella persona que ha estat a menys d’un metre i mig d’un positiu, sense mascareta i durant quinze minuts o més. Ara com ara, Nicolau diu que els quatre gestors covid que té la Garrotxa són suficients i que hi ha treballadors de l’atenció primària que també fan aquesta tasca.

 

Quarantena de 14 dies, amb prova o sense

A hores d’ara es fan proves PCR a tots els contactes estrets d’un positiu, tinguin símptomes o no. El doctor Nicolau deixa clar, però, que un contacte estret d’un positiu ha d’estar en quarantena 14 dies, independentment de si li han fet una prova o no.

 

En el cas d’una persona que hagi donat positiu, podria tornar a fer vida normal després de deu dies i si encadena tres dies sense símptomes. A hores d’ara a la Garrotxa es fan el doble o triple de PCR que es feien a finals de març o principis d’abril. L’última setmana de juliol se’n van fer gairebé 300, de les quals només 14 van donar positiu. Des de l’inici de la pandèmia a la Garrotxa s’han fet més de 7.300 proves PCR, un 12% de les quals han donat positiu per coronavirus.

Respon