Un de cada tres negocis turístics de la Garrotxa no sap si tornarà a obrir després del confinament

Una enquesta feta al sector revela que la majoria d’establiments “intentaran” tirar endavant amb el negoci, però un 30% “té dubtes” sobre si podrà tornar a apujar la persiana. El sector també afirma que les ajudes són insuficients i crítica durament la gestió que està fent l’Estat.

 

Foto: Pau Masó


L’enquesta s’ha dut a terme al llarg de l’últim mes i hi ha participat el 42% dels 280 associats de Turisme Garrotxa. Revela afectacions “molt significatives” a nivell laboral i de tresoreria entre els establiments del sector. Una situació que fa que un 30% dels negocis vegin difícil tornar a obrir un cop acabi el confinament. Ho explica el president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Gerard Xifra, en declaracions a Ràdio Olot.

 

L’enquesta de Turisme Garrotxa remarca, però, que la majoria de negocis “intentaran” tornar a obrir amb tots els treballadors que tenien abans de l’inici del coronavirus. La presidenta de l’entitat és Maria Vidal a Ràdio Olot.

Pèrdues de fins a 10.000 euros

Segons l’enquesta de Turisme Garrotxa, un 64% dels negocis han aplicat un ERTO i la major part de les empreses han tingut pèrdues de fins a 3.000 euros. Però en alguns casos, com els restaurants, el cost de no poder mantenir primeres matèries ha superat els 10.000 euros.

 

“No pot ser que la majoria dels funcionaris que tramiten ERTOs vagin de Setmana Santa”

El sector turístic garrotxí també opina que les ajudes rebudes fins ara “són insuficients” i “confuses”. A més també afirmen que hi ha “manca de credibilitat” per part de l’Estat.

 

Els establiments turístics de la Garrotxa valoren com a “molt dolenta” la gestió del govern central, mentre que fan una valoració “intermèdia-baixa” de les mesures preses per ajuntaments i Generalitat.

Fa més d’un mes que molts negocis estan tancats (Pau Masó)


Entre les reclamacions hi ha la necessitat d’impulsar campanyes i donar assessorament. La presidenta de Turisme Garrotxa diu que treballen en aquest sentit, ja que l’entitat no preveu, de moment, obrir una línia d’ajudes econòmiques.

 

El sector turístic garrotxí compta amb 10.000 places i 850 empreses (entre allotjaments, restaurants, bars i activitats recreatives). El 30% d’aquestes estan adherides a Turisme Garrotxa.

Respon