Un nou insecte aterra a la Garrotxa

Es tracta de l’abella gegant de la resina i prové de l’Àsia. S’ha detectat a Olot i altres punts de Catalunya. És la primera vegada que s’observa i els experts diuen que no és invasora. Assenyalen que és inofensiva, però que pot picar si se sent amenaçada.

Imatge de l’abella gegant de la resina (ACN)


Pot arribar a mesurar dos centímetres i mig i fa el niu en forats que troba en troncs o totxanes. Es tracta d’un insecte solitari i que no forma colònies. A Olot s’ha detectat als barris de Pequín i la zona de Bosc de Tosca. Un dels investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Carlos Hernández explica a Ràdio Olot que el primer avís es va donar a Sant Celoni.

 

A més de Sant Celoni i Olot, també s’ha localitzat a la Garriga. L’abella gegant de la resina prové de la Xina i el Japó i podria haver entrat a Europa a través del comerç de la fusta. S’alimenta de tot tipus de recursos florals, però sobretot està molt relacionada amb l’acàcia.

 

L’acàcia és un vegetal que s’utilitza sovint com a recurs floral en nuclis urbans i això podria afavorir l’expansió de la nova espècie a pobles i ciutats. La seva confusió amb la vespa asiàtica és fàcil, però tenen un hàbitat diferent.

 

L’investigador del Centre de Recerca Ecològica remarca que l’abella gegant de la resina no és agressiva ni invasora. A diferència de la vespa asiàtica no ataca les espècies autòctones. Des del CREAF remarquen que l’expansió de la nova espècie és incontrolable i que té una alta capacitat de reproducció i dispersió.

Respon