Una exposició repassa la relació de Miquel Blay amb Olot

Aquest dissabte comença a Olot la commemoració de l’any dedicat a l’escultor Miquel Blay. Coincidint amb els 150 anys del seu naixement, s’estrena al Museu de la Garrotxa una exposició dedicada a la relació de l’artista amb la ciutat que el va veure néixer i el va seguir al detall. El Museu d’Art de Girona i el del Prado de Madrid també recorden a un dels escultors més destacats de la seva època.

expo blay 2.0

Presentació de l’exposició al Museu de la Garrotxa (Jordi Altesa)

Nascut el 1866 a Olot, Miquel Blay va ser un dels escultors més destacats de finals del segle XIX i principis del XX. 150 anys després, el Museu de la Garrotxa i el d’Art de Girona han decidit fer dues exposicions per commemorar l’any Blay. La de la capital gironina se centrarà sobretot en l’etapa on va treballar a París i Roma mentre que la que es farà a la ciutat d’Olot repassarà la seva relació amb la seva ciutat. La comissària de l’exposició, Mercè Doñate, ha ressaltat que la premsa de l’època jugarà un paper clau en l’exposició perquè vol ser un reflex de com la ciutat seguia totes les seves passes.

Les dues exposicions es complementen i tenen un discurs comú. A banda, el Museo del Prado de Madrid també li ha dedicat una exposició de petit format que es pot veure a la capital espanyola fins el 2 d’octubre. En canvi, la que es podrà veure a Olot s’inaugura aquest dissabte a les dotze del migdia i es podrà veure fins al 15 de gener de l’any que ve. La directora dels Museus d’Olot, Montse Malloll, ha destacat que es podrà veure una tasca de restauració de dues escultures que Blay va deixar a l’Escola d’Art d’Olot.

Aquesta és la gran aposta en format d’exposicions per les Festes del Tura i que s’allargaran també a tota la tardor. La d’Olot se centrarà en el ‘Sentiment olotí’ i la relació que tenia l’escultor amb la ciutat. El regidor de cultura, Pep Berga, ha assenyalat que això es pot veure en que, encara en vida, Blay va donar nom al Firal.

La celebració de l’any Blay inclou diferents activitats com conferències o fins i tot una proposta de dansa que servirà per cloure la celebració d’aquest esdeveniment.

Respon