Una nova espècie invasora arriba a la Garrotxa

Es tracta d’un insecte que s’assembla a un “bernat pudent”. És un tipus de xinxa que pot ser problemàtica pels danys que provoca als conreus, a l’horta i als fruiters. Des del Parc Natural de la Garrotxa ja l’han detectat a Olot i també ha aparegut a altres punts de la demarcació. 

El bernat marbrejat que ha arribat a la Garrotxa (Ràdio Olot)


Es tracta d’una espècie que no és perillosa per als humans, però que pot ser molesta perquè utilitza espais urbans per passar l’hivern. Ho explica un dels tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Emili Bassols, en declaracions a Ràdio Olot.

 

L’espècie aprofita els porticons o les finestres per hivernar i és quan pot ser més empipadora per a les persones. Rep el nom de “bernat pudent marbrejat” pel seu color grisós que recorda el marbre i on pot fer més mal és als conreus.

 

Aquest tipus de bernat pudent es va localitzar per primera vegada a Catalunya l’any 2016, va ser a Girona.

 

El bernat pudent marbrejat ja ha deixat importants danys, per exemple als Estats Units, on el 2010 es va xifrar en 37 milions de dòlars les pèrdues ocasionades per aquesta espècie en el sector de la poma. Al Vèneto, a Itàlia, va tenir també una afectació important a les vinyes. De moment, a Catalunya es preveu fer una actuació de prevenció d’aquesta espècie que prové de la Xina, el Japó i Taiwan.

Respon