El nou model de recollida de residus de la Garrotxa es desplegarà a partir del juny

D’aquesta manera es vol que el gener del 2022 tots els pobles de la comarca (menys Olot i Besalú) funcionin amb contenidors tancats i targetes personalitzades. El desplegament es farà des dels municipis de la perifèria cap al centre de la comarca i costarà més d’un milió i mig d’euros al Consell Comarcal. Es tracta d’un sistema que ja s’utilitza a Argelaguer i part de Santa Pau i que ha donat bons resultats. 

Els nous contenidors tindran lectors de targetes (Pau Masó)


De fet, a Argelaguer, on el model de contenidors tancats ja funciona des del 2018, s’ha arribat a un 80% de reciclatge. Aquest és el camí que vol seguir tota la comarca i per això, a partir del juny, el Consell Comarcal començarà a desplegar el model a la resta de municipis de la Garrotxa. Un dels tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, David Llongarriu, explica quins contenidors hi haurà amb el nou model.  

 

Amb el nou model, els ciutadans no podran llançar els residus sense una targeta personalitzada que obrirà el contenidor. D’aquesta manera es controlarà qui ho fa bé i qui no per, en un futur, implantar el pagament per generació, és a dir, qui menys recicla, paga més.

 

La targeta personalitzada (Pau Masó)


A partir del juny, l’únic que es farà serà canviar tots els contenidors de la comarca i repartir les targetes personalitzades als veïns. Posar el xip als contenidors costarà més d’un milió i mig d’euros al Consell Comarcal. El desplegament del nou model es farà d’una manera gradual, començant per la perifèria de la comarca fins als voltants d’Olot.

 

La ciutat d’Olot anirà pel seu compte i, tot i haver fet una prova pilot al barri de Pequín, encara no hi ha data pel desplegament del nou model. Per altra banda, a Besalú des del 2018 que van decidir tirar pel dret i instal·lar el sistema porta a porta que també ha donat bons resultats amb alts índex de recollida selectiva. A excepció de Besalú, la resta de municipis de la Garrotxa han optat per l’ús de contenidors tancats i targetes personalitzades, un sistema que ha d’ajudar a incrementar els nivells de reciclatge i complir amb els objectius que marca Europa. Ara mateix la Garrotxa recicla un 52% dels seus residus.

Respon