Els Bombers han actuat en nou incendis domèstics aquest gener a la Garrotxa

A Catalunya, aquest tipus d’incendis han augmentat un 16% des de principi d’any i els Bombers creuen que l’onada de fred i el Filomena poden haver afavorit l’increment. Des del cos assenyalen que els descuits a la cuina són un dels principals problemes amb què es troben i demanen que la població instal·li detectors de fum. 


Els focs en habitatge han augmentat de manera destacable a Catalunya durant el mes de gener. En concret, se n’han registrat un centenar més respecte al mateix mes de l’any passat. De 521 s’ha passat a 620 aquest 2021. De fet, el primer mes de l’any és habitualment el que més incidents d’aquest tipus registra, ja que amb el fred és més habitual l’ús d’estufes de gas o elèctriques. En aquest sentit, des del cos recorden que cal tenir cura de no enfocar els aparells cap a elements inflamables com sofàs o cortines. Però el motiu més habitual dels focs en habitatge continuen sent les xemeneies. El sotsinspector dels Bombers i cap de Servei de Prevenció, Carles Noguera, assenyala que en moltes llars no es netegen periòdicament. Noguera també assenyala els descuits a la cuina com a un dels principals problemes.

 

Per tot plegat, des del cos recomanen la instal·lació de detectors de fum. Noguera lamenta que actualment aquest element és “gairebé anecdòtic” a les llars catalanes, malgrat que es tracta d’un dispositiu “essencial” per poder actuar de manera ràpida en cas d’incendi. De fet, en països com França són obligatoris en els habitatges.

 

Més persones que moren soles

Noguera explica que han notat un repunt de persones que troben mortes quan fan entrades en habitatges. Una situació que s’ha donat especialment arran del confinament.

Pel que fa als incendis a habitatges del passat mes de gener, de les 620 actuacions del conjunt de Catalunya, 119 han estat a les comarques de Girona. La Selva amb 32 és on més han hagut de treballar els Bombers, seguit del Gironès i el Baix Empordà amb 24. A l’Alt Empordà n’hi ha hagut 22, mentre que a la Garrotxa han estat nou. Al Ripollès i el Pla de l’Estany s’han registrat quatre incendis.

Respon