Els propietaris forestals porten el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa als tribunals

Han presentat un recurs contenciós administratiu al TSJC en contra del document aprovat el passat mes de febrer. Set organitzacions afirmen que s’imposa un model de governança que els exclou i posa en “risc” activitats tradicionals.

Foto: Pau Masó


El Consorci Forestal de Catalunya, el Moviment País Rural, les associacions de propietaris forestals de la Vall de Camprodon, l’Alta Garrotxa, la Vall del Bac, Montnegre i Corredor i de Sant Hilari Sacalm han portat el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa als tribunals. Les entitats consideren que la normativa s’ha aprovat sense donar resposta a moltes de les al·legacions presentades i afirmen en un comunicat que el document continua sense abordar “greus problemàtiques de fons”. En aquest sentit, acusen el Govern d’imposar un model de governança “sense contemplar cap participació efectiva dels propietaris forestals” i “contravenint, fins i tot, tots els acords pactats” en l’Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat impulsada per la mateixa Generalitat. També asseguren que el document posa en risc activitats tradicionals en una zona on el 90% de la superfície és agrícola i forestal.

Lamenten que “ni el conseller de Territori, Damià Calvet, ni el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, hagin complert els compromisos que van assumir”. En aquest sentit, afirmen que si bé s’ha acceptat algunes de les al·legacions presentades, creuen que el document aprovat el 9 de febrer “continua sense abordar greus problemàtiques de fons”. “Les entitats forestals lamenten la visió urbana del pla, que no recolza el manteniment d’activitats econòmiques tradicionals i sostenibles, ni promou la fixació de gent en un territori cada vegada més despoblat”, asseguren.

 


“No es defensen les activitats tradicionals”

Consideren, a més, que el pla “s’entossudeix” a “imposar” un model de governança que no preveu la participació real dels propietaris forestals. D’altra banda, afirmen que el Pla de Protecció del Medi Natural i Paisatge de l’Alta Garrotxa vulnera diversos aspectes relacionats amb la conservació de la biodiversitat i que “ni tan sols es defensen les activitats tradicionals, que són les que han conformat el paisatge natural que té actualment l’Alta Garrotxa”. Entre elles, la silvicultura i l’aplicació d’una gestió forestal sostenible que “cuida els boscos, de la ramaderia extensiva i, fins i tot, la tan necessària caça controlada”.

Amb relació a això, asseguren que els silvicultors estan molt “preocupats” per la “deixadesa” en aquest àmbit i que “consideren que sense la preservació d’aquestes activitats la biodiversitat del territori es pot veure greument afectada”.

Al comunicat, les entitats afirmen que amb el recurs contenciós emplacen al nou Govern que s’ha de formar en les setmanes vinents a “escoltar i a no menystenir els propietaris forestals” i anuncien que promouran les accions que siguin oportunes per fer-se escoltar.

Respon