En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La genètica dels garrotxins seria més susceptible als casos greus de covid-19

Segons un estudi de la Universitat de Lleida, la població de la Garrotxa tindria un perfil genètic més feble contra la malaltia
| 17 de març de 2021
La genètica dels garrotxins seria més susceptible als casos greus de covid-19

Segons un estudi de la Universitat de Lleida, la població de la Garrotxa tindria un perfil genètic més feble contra la malaltia. Els investigadors han comprovat que els resultats coincideixen amb el nombre de pacients crítics de comarques com la Garrotxa i el Ripollès. L’estudi s’ha fet amb material biològic de diferents centres hospitalaris, entre ells l’Hospital d’Olot. 

Foto: Pau Masó


L’objectiu de l’estudi ha estat estudiar el comportament de patologies com la diabetis o el càncer, segons el perfil genètic dels ciutadans. Des de feia anys la Universitat de Lleida ha estat analitzant mostres de la població del Pirineu català i ha determinat que hi ha dos perfils diferents: un que correspon al sud d’Europa i es troba en les comarques de l’oest del Pirineu (Pallars i Alt Urgell), i un altre que encaixa més amb el perfil nordeuropeu i que es troba a l’est del Pirineu (en comarques com la Garrotxa o el Ripollès). Amb aquesta conclusió, els investigadors de la universitat de Lleida també van mirar quina resposta tenia un perfil i l’altre davant la covid-19, i van concloure que la genètica de les comarques de l’est era més feble al coronavirus i això podria ser un factor que provoqués casos més greus de covid. El responsable de l’estudi és el doctor Joan Fibla.

 

Fibla també explica que la descoberta genètica també té correlació amb els casos greus detectats a una banda i l’altra del Pirineu.

 

L’estudi és la continuació d’un projecte començat el 2011 pel doctor Pedro Moral, de la Universitat de Barcelona i compta amb la codirecció del responsable del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica, Óscar Lao. Fibla explica quina ha estat la mostra que han recollit.

 

Segons Fibla, l’estudi es va centrar en el Pirineu perquè és una població molt interessant a nivell “acadèmic” i hi ha molta informació històrica. Ara es vol seguir estudiant com es relacionen els perfils genètics dels ciutadans en vers una sèrie de malalties. L’objectiu és publicar els resultats perquè puguin servir per prendre millors estratègies en matèria de salut pública.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum