La Setmana Santa no va significar un augment de contagis a la Garrotxa

Després de gairebé un mes de la data, el nombre de contagis setmanals és més baix que llavors i pràcticament tots els indicadors han anat a menys. Per les autoritats sanitàries locals, la responsabilitat dels ciutadans i el bon temps han tingut a veure en evitar una quarta onada imminent. 

Foto: Pau Masó


El que tothom pensava que passaria, finalment no ha acabat passant. La Setmana Santa no ha estat un focus de contagi, tal com es preveia i podien fer pensar les imatges de restaurants plens o espais naturals com la Fageda amb molta afluència de visitants de fora. Ara, després de gairebé un mes de les vacances i amb les dades ja consolidades, es pot afirmar que a la Garrotxa no hi ha hagut un repunt de contagis ni, de moment, una quarta onada. Ho diu el director de l’atenció primària de l’ICS a la Garrotxa, Josep Lluís Nicolau.

 

La primera setmana d’abril, en plena Setmana Santa es detectaven 170 positius setmanals. La següent setmana se’n van detectar 161, la tercera 125 i aquesta última 128. Això significa que en un mes els contagis han disminuït un 25%. El risc de rebrot ha baixat uns 60 punts, la positivitat un 2% i l’únic indicador que està més alt que durant la Setmana Santa és la rt. Nicolau diu que el virus ha baixat, però no tant com s’esperaven.

Responsabilitat i bon temps, les causes

A hores d’ara, la rt se situa lleugerament per sobre l’1, i això significa que la pandèmia creix. Per Nicolau, que la Setmana Santa no hagi significat una explosió de contagis ha estat gràcies a la responsabilitat de la ciutadania i al bon temps.

 

Des d’aquest dilluns el confinament comarcal ja és història i la mobilitat està oberta a tot Catalunya. Nicolau creu que, tot i aquesta obertura, la majoria de la població és responsable i ha après a conviure amb la covid. El director dels CAP d’Olot i Besalú també creu que l’arribada del bon temps i la calor ha d’afavorir a les activitats a l’aire lliure i això ha d’evitar nous contagis. L’àmbit familiar (dinars i trobades), i l’àmbit laboral (oficines i cotxes compartits) segueixen sent els principals focus de contagis amb què es troben els rastrejadors covid.

Respon