L’Hospital d’Olot millora les eines de comunicació per a pacients amb dificultats comunicatives

Ha ampliat i actualitzat el SAAC, un sistema que relaciona imatges amb conceptes. Aquest mètode utilitza material gràfic i visual amb informació sobre àmbits molt diversos per poder establir una comunicació entre professionals i pacients.

L’Hospital d’Olot utilitzarà un nou SAAC per millorar la comunicació especialista-pacient. (Ràdio Olot)

Millorar la relació entre els especialistes i els pacients amb dificultats per comunicar-se. És l’objectiu de la Fundació de l’Hospital d’Olot, que juntament amb alumnes d’integració social de l’Institut Montilivi de Girona, han actualitzat el SAAC, el Sistema Augmentatiu i Alternatiu de Comunicació. Aquest ajuda a persones amb dificultat de parla. S’utilitza mitjançant material gràfic i visual. El mètode va adreçat a pacients hospitalitzats per lesions neurològiques, però també per a persones que no entenen l’idioma.

El Servei de Logopèdia de l’Hospital d’Olot va notar un increment en el nombre de pacients, i va decidir tirar endavant la renovació del mètode. Ara, el nou sistema parlarà català, castellà, anglès i àrab, i no es descarta que s’incrementi a més idiomes en un futur. El nou SAAC que utilitzarà l’Hospital és un dels primers a Catalunya que no utilitza imatges genèriques, sinó que ho farà amb imatges de les seves pròpies instal·lacions. La logopeda de l’Hospital d’Olot, Anna Vila, destaca que el SAAC estarà disponible per a tots els professionals.

Actualment, el 35% dels pacients del Servei de Logopèdia de l’Hospital d’Olot tenen dificultat de comunicació. Tot i que l’actualització del SAAC preveu una disminució d’aquest percentatge, també s’espera un increment en el nombre d’usuaris que utilitzen aquest mètode.

Respon