Només un 5% dels olotins van a l’escola amb bicicleta

És una de les dades que es poden extreure de la primera fase del procés participatiu de l’Olot Pedala. Els ciutadans que van a l’escola o l’institut amb cotxe representen gairebé el mateix percentatge que els que hi van a peu. Augmentar la seguretat dels trajectes i crear més carrils bici són algunes de les demandes que han aparegut entre les enquestes que s’han fet fins ara i on han participat gairebé 800 persones. 


Un 42% dels desplaçaments que es fan a Olot per anar a l’escola són amb cotxe, un 40% són a peu, un 5% amb bicicleta i un 3’5% amb patinet. Les dades s’han extret d’una de les dues enquestes que s’ha fet fins ara amb el procés participatiu de l’Olot Pedala. 639 famílies, infants i membres dels centres educatius de la ciutat han respost durant els últims mesos diverses preguntes sobre com es desplacen per anar a classe. A més, també se’ls hi ha preguntat per les seves raons i la majoria destaquen que cal millorar la seguretat dels trajectes, crear nous carrils bici i augmentar els aparcaments de bicicletes a les escoles. Ho explica el responsable de l’empresa coordinadora del procés participatiu de l’Olot Pedala, Raons Públiques, Javier Fraga.

 

Segons Fraga, la resposta de la ciutadania durant la primera fase de l’Olot Pedala ha estat molt bona. Creu que això demostra la sensibilització de la població cap a un canvi necessari en la mobilitat urbana, sobretot des de la comunitat educativa.

 

A més de les enquestes fetes a l’entorn escolar també s’ha treballat amb una enquesta oberta a la resta de la ciutadania, on s’han rebut 153 respostes. La majoria d’enquestats van respondre que utilitzaven la bicicleta per als seus desplaçaments habituals i que majoritàriament ho feien per la calçada, en comptes dels carrils bici.

De les opinions a les accions

De moment, aquestes conclusions obtingudes es guardaran per després fer l’anàlisi corresponent i redactar el Pla de foment de la bicicleta, que serà la meta de l’Olot Pedala. El regidor de Mobilitat és Agustí Arbós.

 

El procés participatiu de l’Olot Pedala continua en marxa amb noves trobades amb col·lectius i amb sessions telemàtiques obertes a tota la ciutadania. Fins al juny es recolliran opinions, a l’estiu es redactarà el pla i al setembre es preveu presentar el document.

Respon