Olot acompanyarà els ciutadans en la reforma de les seves propietats

Des d’ara, els propietaris ja no tindran excusa per no renovar els seus pisos o edificis. L’Ajuntament d’Olot obrirà una oficina per assessorar-los gratuïtament en tot el procés, des de la planificació de l’obra, l’execució i el més important: el finançament. El projecte portarà per nom Hola Domus i és una prova pilot que comença aquí i que s’estendrà per altres ciutats catalanes.

Jordi Ayats, director de la Fundació Europace, Jordi Güell, regidor d’urbanisme i Pep Berga, alcalde d’Olot. Foto.J.T.

Hola Domus és el nom comercial que tindrà el projecte Europace, un programa finançat per la Unió europea que té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i l’energia renovable en els habitatges. L’Ajuntament d’Olot hi ha volgut incloure també la remodelació dels immobles. Sovint, les inversions dels propietaris queden frenades per pressupost, per incapacitat de gestionar els professionals que hi ha de treballar o simplement perquè no saben per on començar. L’Ajuntament obrirà una oficina dedicada a l’assessorament dels propietaris des del primer moment i fins al final. El regidor d’urbanisme, Jordi Güell, ha explicat que fins i tot s’analitzarà quina és la millor opció de finançament.

Els projectes no tenen topall econòmic i es finançaran al 100%. Una de les particularitats del programa HolaDomus és que també hi podran accedir aquelles famílies o persones que no reuneixin les condicions exigides pels bancs a l’hora de demanar finançament per fer una obra. El director de la fundació Europace, que gestiona el programa HolaDomus és Jordi Ayats.

HolaDomus no només beneficiarà als propietaris, sinó que també serà una oportunitat pels constructors, empreses i professionals lligats al món de la construcció. Aquests hauran d’acreditar que són rigorosos, ja que, del contrari, la oficina no els recomanarà.

Per poder arribar als objectius de París 2030-2050, caldria complir una ràtio anual de rehabilitació a Catalunya del 3%. Actualment està al 0’7 i molta d’aquesta obra no compleix els requisits d’estalvi energètic. L’oficina ha de servir per poder incentivar i generar oportunitats. HolaDomus estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament a partir del vuit d’octubre. Prèviament hi haurà una presentació oficial en una jornada que tindrà lloc a les deu del matí al salo de sessions de l’Ajuntament, on s’explicarà a les administracions, ajuntaments i als actors clau tant públics com privats els avantatges de la iniciativa.

Respon