En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

"Tocats, però esperançats": com està el comerç, el turisme i la restauració de la Garrotxa, un any després de la pandèmia?

Fins al dia d’avui, han detectat pocs tancaments de negocis, però afirmen que molts sortiran d’aquesta crisi molt endeutats
| 8 d'abril de 2021

El comerç, la restauració i el turisme de la Garrotxa segueixen tocats, però esperançats, un any després de la pandèmia. Així ho defineixen les patronals dels tres sectors garrotxins. Fins al dia d’avui, han detectat pocs tancaments de negocis, però afirmen que molts sortiran d’aquesta crisi molt endeutats i amb la sensació que no haurà valgut la pena salvar l’empresa. Diuen a Ràdio Olot que un estiu “normal” és l’única esperança per poder remuntar la situació.

Foto: Pau Masó


Els representants de l’Associació de Comerciants d’Olot, l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa i Turisme Garrotxa han fet balanç de l’últim any a l’últim programa de ‘La covid + humana’.

Comerç: el pes dels deu dissabtes tancats

En el comerç, el cop més dur va ser haver de tancar deu dissabtes des del mes de gener fins al març. Ho relata el president de l’ACO, Jordi Rovira.

 

Dins del sector serveis, el comerç és el que dona feina a més garrotxins (més de 4.000) i representa un 14% del PIB de la comarca. Segons Rovira el sector “està tocat”, també en general i des de fa temps amb la irrupció de les vendes per Internet. Tot i això, l’últim any no s’han detectat tancaments importants de negocis.

 

Foto: Pau Masó


Restauració: una factura massa cara

On sí que se n’han detectat és en la restauració (una desena a la Garrotxa). Segons el president de l’Associació d’Hostalatge, la majoria de negocis han pogut arribar fins aquí gràcies a dos mesos bons a l’estiu i “el salvavides” de Setmana Santa. Gerard Xifra assegura, però, que els fonaments dels negocis han quedat dèbils.

 

Un dels aspectes que més preocupa a la restauració i en molts negocis és l’endeutament. Les poques ajudes que han arribat de l’administració no han servit per gran cosa i els tancaments del Procicat han obligat moltes empreses a endeutar-se. Per això, Xifra assegura que molts no haurien lluitat tant si haguessin sabut el preu que ha calgut pagar.

 

Per la restauració, la situació més crítica es va viure a la tardor i el Nadal, quan els restaurants van haver de tancar d’octubre a novembre i el desembre només podien servir per dinar.

 

Foto: Turisme Garrotxa


Turisme: afectació per sectors

Pel turisme, l’últim trimestre del 2020 també va ser el més complicat. La gerent de Turisme Garrotxa diu que el sector també “ha patit”. Turina Serra explica que en segons quins àmbits (les cases de colònies per exemple) les decisions del Procicat han fet més mal que en altres. Fins ara, hi ha hagut molt pocs tancaments i, fins i tot, alguna obertura.

 

Futur: estiu "normal"

El 2019, a la Garrotxa hi havia 554 allotjaments turístics i 173 restaurants. Unes xifres que els sectors esperen mantenir, sobretot, amb l’arribada de l’estiu. Comerç, turisme, i restauració posen tota l’esperança en una “certa normalitat” a partir del juny.

 

Abans de l’estiu, però, el sector serveis de la Garrotxa haurà de fer front a un nou confinament comarcal que comença aquest divendres. La reculada del Procicat farà que els negocis i establiments deixin de rebre un públic important de fora la Garrotxa i que aquesta Setmana Santa ha omplert botigues, restaurants i allotjaments.

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Hospital d’Olot ha passat de tenir dos ingressats per coronavirus a tenir-ne set en una setmana

Tot i que el centre no està tensionat en aquest sentit, reconeixen que comencen a notar la pressió de la nova variant

El 70 per cent de les proves Covid que es fan a la farmàcia surten positives

Ho diu el farmacèutic Joan Sans en declaracions a Ràdio Olot

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum