3 detinguts per falsificar quadres de Tharrats a Olot, Barcelona i Sant Feliu de Guíxols

Tres detinguts per haver venut obres falses del pintor Joan-Josep Tharrats a Olot, Barcelona i Sant Feliu de Guíxols. En total s’han decomissat 260 obres i entre els arrestats hi ha un familiar del pintor –autor dels quadres falsos i que, a més, certificava obres autèntiques encara que no estava legitimitat per fer-ho-, un conegut galerista i un marxant d’art de Barcelona.

Obres de Tharrats falsificades

Algunes dels quadres falsos (Mossos d’Esquadra)

A finals del 2014, els Mossos d’Esquadra van rebre una denúncia que alertava de la venda d’obres d’art falses atribuïdes a aquest artista, de reconegut prestigi i vinculat a un important moviment d’avantguarda que cultivava principalment l’abstracció. Com a conseqüència de les falsificacions, el preu de les obres de Tharrats es va devaluar ja que hi havia un excés de quadres de l’autor. Les posteriors indagacions van permetre constatar que aquest familiar era l’autor de les obres falses i que, a més, certificava obres autèntiques malgrat que no estava legitimat per fer-ho. També certificava obres falses com si fossin autèntiques. El paper del marxant dins de la trama era la intermediació entre el falsificador i el galerista, a banda de controlar i monopolitzar la seva producció. Els agents dels Mossos tenen constatat que el galeria havia venut, de forma directa i a través d’altres intermediaris, una gran quantitat d’obres d’aquest artista des de feia 8 anys.

Amb tota la informació recopilada, el passat 20 de gener es va fer una entrada i escorcoll en el domicili del falsificador i el van arrestar. Els agents van aconseguir recuperar més obres d’art amb la signatura de l’autor, fotografies i fotocòpies a color amb la mateixa signatura. A més, també van intervenir pigments, mostres de pintures, retalls emprats per confeccionar collages i material, estris i instruments utilitzats per elaborar les falsificacions decomissades. Paral·lelament, els investigadors van fer entrades i escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, on hi van trobar 111 obres falses i 26 pendents de valoració. El marxant i el galerista implicats van ser detinguts.

Fins a dia d’avui, s’han comissat un total de 260 obres. Agents de la Divisió de Policia Científica estan duent a terme el corresponent estudi pericial per determinar-ne la composició i autenticitat. Després de declarar en seu judicial, els tres detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació segueix en curs i no es descarten noves detencions.

Respon