Un centenar de persones reben l'àpat a domicili diàriament a la Garrotxa

És gràcies al servei impulsat des de fa més de deu anys pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Això permet que persones grans i que viuen a casa seva poden estalviar-se de cuinar o anar a comprar. Els responsables recorden que es tracta d’un servei universal i que moltes vegades costa que la gent vulgui accedir-hi. 

Un transportista s’encarrega de fer arribar els àpats als usuaris


Anar a comprar, tenir botigues a prop, cuinar durant el dia o mantenir una dieta saludable són aspectes del dia a dia que part de la gent gran de la comarca no pot dur a terme per si sola. Per resoldre aquesta problemàtica, i des de fa més de deu anys, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Residència Montsacopa gestionen el Servei d’Àpats a Domicili, es tracta d’una ajuda que resol tots els entrebancs a l’hora de cuinar o preparar un àpat. La iniciativa ofereix plats cuinats a domicili per a la gent gran de tota la Garrotxa. Actualment es reparteixen un centenar d’àpats al dia. El director de la Residència Montsacopa, Salvador Vila, explica al programa Cinc Minuts Més de Ràdio Olot que el servei és universal: “És possible que hi hagi moltes persones que no el coneguin i que puguin interpretar que necessiten un grau de dependència per tenir-lo. El servei està pensat per a totes aquelles persones que probablement els hi pugui ser dificultós preparar-se els àpats”.

Un servei molt personalitzat

El Servei d’Àpats a Domicili permet escollir entre una quarantena de plats diferents i un servei personalitzat en cada cas. S’ofereix el servei de dilluns a diumenge, però l’usuari pot escollir els dies, l’hora i fins i tot el plat.

La Residència Montsacopa reparteix els àpats amb un transportista que pacta els horaris amb els usuaris i que també fa una tasca de control i companyia a les persones que visita diàriament. “També hi ha la funció de control o detecció. El fet d’entrar al domicili d’una persona pots tenir una mirada més global i detectar situacions”, explica la treballadora social del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Zaida Martínez.

Segons Martínez, els usuaris que hi ha actualment podrien ser molt més si no hi hagués “la por als estigmes”. La tècnica social del Consorci assegura que “conèixer les limitacions de cadascú pot beneficiar”.

Per inscriure’s en el servei d’àpats a domicili només cal dirigir-se al Consorci d’Acció Social de la  Garrotxa o als educadors socials de cada poble ubicats als ambulatoris. També es pot demanar informació a la Residència Montsacopa d’Olot.

Respon