Comença el judici contra Lluís Guinó i la Mesa del Parlament

L’alcalde de Besalú s’enfronta a gairebé dos anys d’inhabilitació per haver tramitat la llei del referèndum de l’1-O i la de transitorietat política desobeint el Tribunal Constitucional. Els advocats de la defensa han negat les acusacions de la Fiscalia i han demanat l’absolució.

Foto: ACN


El judici ha començat a les 10 del matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a Barcelona. Els acusats han entrat a la sala després que desenes de persones els hagin donat suport als afores del Tribunal. Algunes d’elles vingudes de Besalú per donar suport al seu alcalde, Lluís Guinó, membre de la Mesa del Parlament durant el mandat de l’1 d’octubre. Està previst que el polític garrotxí declari al llarg del dia d’avui. Mentrestant, fins al moment, s’han pogut escoltar les acusacions i les qüestions prèvies del judici. En aquesta part inicial de la sessió les defenses han negat les acusacions de la Fiscalia i han demanat l’absolució. Els acusats s’enfronten a 20 mesos d’inhabilitació i a una multa de 30.000 euros. Per la seva banda, l’acusació particular, formada per VOX, ha retirat el delicte d’organització criminal.

A part de Lluís Guinó, el TSJC també jutja la resta de la Mesa del Parlament: Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i la diputada Mireia Boya. No hi és Joan Josep Nuet, ja que va ser escollit diputat al Congrés i es va convertir en aforat. Durant aquest matí, els advocats de tots ells han carregat contra el paper de VOX i l’Advocacia de l’Estat en el judici. També s’ha demanat que el TSJC es declari incompetent per jutjar uns fets que s’emparen en la inviolabilitat parlamentària. Un argument que ha estat contradit pel fiscal, el qual ha assegurat que la inviolabilitat “té límits”.

El judici ha començat aquest dimarts i està previst que s’allargui tres dies. Aquesta tarda continuarà la declaració dels acusats i també començarà la dels testimonis. Demà seguiran els testimonis i a la tarda es presentaran els informes i les conclusions finals que s’acabaran divendres.

Respon