El volcà Santa Margarita torna a la calma

Després de més de dues hores, la fumarola ha minvat i els experts donen per acabada la petita erupció que ha deixat el volcà. Els veïns ja han pogut tornar a casa seva i els experts recolliran mostres els pròxims dies per estudiar la que ha estat la primera erupció en milers d’anys a la zona. 

Imatge de les restes de la fumarola que ha deixat el volcà garrotxí


L’institut cartogràfic de Catalunya ha donat per tancat l’episodi sísmic viscut aquest dilluns a la zona de Santa Pau. El que ha començat amb un tremolor, s’ha convertit en una petita erupció del volcà Santa Margarita. Es tracta de la primera en milers d’anys i els estudiosos encara no s’atreveixen a determinar què l’ha ocasionat, ni si se’n podrien produir més.

Els terratrèmols detectats aquest dilluns al matí han estat els primers símptomes de l’activitat sísmica que s’ha registrat a primera hora de la tarda. Cap a quarts de tres, el volcà garrotxí ha començat a expulsar fum blanc durant més de dues hores. Això ha encès totes les alarmes i s’han aïllat veïns de la zona al pavelló municipal de Santa Pau. Abans, Protecció Civil ja havia tancat els accessos al volcà.

Cap a dos quarts de cinc de la tarda, el fum ha minvat i s’ha donat l’erupció per acabada. Això ha permès a la vintena de veïns tornar a casa seva i comprovar que no hi ha hagut cap dany material.

Una erupció excepcional

Protecció Civil, juntament amb experts, estan pentinant la zona per recollir mostres i poder-les estudiar. El fenomen registrat aquest dilluns ha estat qualificat “d’excepcional” i, segons els geòlegs, permetrà obrir nous camins en l’àmbit de la vulcanologia. Es preveu que algunes de les restes que ha deixat l’erupció es puguin exposar en el nou Espai Cràter que s’obrirà la tardor que ve a Olot.

 

———- Aquesta notícia es va escriure el 28 de desembre de 2020, dia de Sants Innocents ———-

One Response to “El volcà Santa Margarita torna a la calma”

  1. Judit

    Bona!!
    L’any passat m’ho vaig creure i aquest any també!!
    Boníssim!!

    Respon

Respon