El coronavirus accentua la precarietat de les cuidadores

Es tracta d’un sector que s’ha situat a primera línia de la lluita contra el coronavirus amb la precarietat que ja arrossegava d’abans de la pandèmia. Per això, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha engegat una campanya orientada a “protegir” les cuidadores. De moment, ja s’ha contactat amb més d’un centenar de persones que treballen en el sector per detectar necessitats.

El coronavirus ha empitjorat la situació de les cuidadores

Cuidar les cuidadores. És el nom i el principal objectiu de la nova campanya del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. El sector, des de fa temps, es troba poc regulat i amb condicions laborals precàries. Ara, però, les cuidadores han de curar, acompanyar o assistir persones grans als seus domicilis sense les eines, ni tècniques, ni recursos necessaris. Per aquest motiu, des del Consorci estan trucant a les cuidadores per informar i detectar diferents necessitats. Ho explica una de les tècniques del Consorci, Ester Fabregó.

 

Per posar-se en contacte amb les cuidadores, el Consorci truca a aquelles persones o famílies amb un certificat de dependència. Des de l’inici de la campanya, ja s’han fet 120 trucades a diferents punts de la Garrotxa. El Consorci va difondre recomanacions per a les cuidadores a través de les xarxes socials, però Fabregó admet que durant la pandèmia “les condicions han empitjorat”.

 

Fa 3 anys, un informe del Consorci alertava sobre les vulnerabilitats de les cuidadores. La falta de recursos o la precarietat laboral eren algunes de les conclusions del document que també proposava, ja llavors, una millor coordinació del sector i més formació. A la Garrotxa hi ha més de mig miler de persones grans que necessiten atenció domiciliària.

Respon