El Dia de la Dalla de la Vall d'en Bas: la passió per més que una eina del camp

La Vall d’en Bas celebra aquest diumenge el tradicional Dia de la Dalla. Una jornada per posar en valor una de les eines més tradicionals del camp. S’espera que una cinquantena de dalladors participin en un concurs que rebrà participants de fora la comarca. Enguany s’arriba a la 21a edició. Més de dues dècades de passió pel camp, més de dues dècades de passió per la dalla.

Imatge: Vall d’en Bas


Hi ha un dia a l’any que a la Vall d’en Bas l’herba es mima com mai, el camp llueix com sempre i on es torna per unes hores al passat. És el Dia de la Dalla. Una jornada única a la comarca on l’eina que avui dia s’ha convertit en tractors surt de les vitrines dels museus per tornar a tenir vida. L’Esteve és un dels organitzadors d’una de les competicions més autèntiques i originals de la Garrotxa.

 

L’Esteve és un dallador que ha seguit tallant, que ha volgut seguir sentint el sec, mimar el tall, cuidar la fulla i veure com cau l’herba morta que aviat tornarà a néixer. Per ell la dalla ha estat un retorn al passat, un enllaç amb la història.

 

El Dia de la Dalla d’aquest diumenge a la Vall d’en Bas és una mostra de la voluntat de mantenir viu el record d’aquesta eina del camp. En un concurs on s’hi esperen una cinquantena de dalladors, res està escrit, i apostar per un guanyador és ser atrevit.

 

Agafar una dalla no és fàcil, però és sentiment. Que talli, no fer servir gaire força i seguir el compàs són els requisits.

 

Aquest cap de setmana l’eina que ha cuidat la terra durant anys i que les màquines han deixat enrere tornarà a agafar força amb una cita històrica a la Vall d’en Bas. Serà un nou dia per fer valdre allò que ja no s’ensenya, però que ens ha portat fins on som avui i que pocs saben de què es tracta.

 

Respon